GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Yılda 1 Kilo Böcek Yiyoruz!

Bilimsel araştırmalar, farkında olmadan her yıl kişi başı 1 kilogram böceği midemize indirdiğimizi gösteriyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre 500 gram çileğin dört larva, 100 gram çikolatanın 60 böcek parçası içermesi normal.
Uzmanlara göre, Ne kadar yıkarsak yıkayalım meyve ve sebzelerden bütün böcekleri temizlememizin imkansız. Ancak, sebze ve meyvelerdeki böcekleri sadece “zararlı olarak görmemek” gerekir. Çünkü böceklerin yapılarında çok yoğun olarak protein mevcut.
Bir de bu işin market ayağı var. Marketten aldığımız her şeyin içerisinde neler olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Paket üzerindeki etiketleri dikkatlice okusak dahi, tükettiğimiz gıdalar içerisinde neler olduğunu bilmemiz maalesef mümkün değil. Mesela tükettiğimiz birçok şeyde: Dondurma, sakız, süt ürünleri, pasta ve kekler, şekerler, jelâtinli tatlılar, çikolatalar, soslar, salam ve sosisler, reçel ve marmelatlar, kola ve gazozlar, vişne suyu gibi çok sayıda yiyecek ve içeceklerde böceklerden elde edilen boyalar kullanılıyor.
Örneğin bir gıda boyası olan Karmin, kaktüslerde yaşayan bir böcek türünden (Dactylopius coccus) elde ediliyor ve çeşitli ürünlere kırmızı renk vermek için kullanılıyor. Bu pigment aynı zamanda Avrupa Birliği EC kod sisteminde E120 olarak biliniyor. Uzmanların dediğine göre, 1 kilo boya elde etmek için, yaklaşık 150-160 bin böcek kullanılıyor.
Sonuç olarak, uzmanların dediğine göre, gerek sebze ve meyvelerle gerekse market ürünleri ile farkında olmadan her yıl kişi başı 1 kilogram böceği midemize indiriyormuşuz.
Eee artık bize de afiyet olsun demek düşer…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu