Köşe Yazıları

Adını Hz. Meryem’den Alan Şifalı Bir Bitki: “BİBERİYE”

Bilimsel adı Rosmarinus officinalis olan bitki, halk arasında yaygın olarak Biberiye, Kuşdili olarak bilinir. Latince’de, “deniz şebnemi” anlamına gelen Rosmarinus bitkisine; Avrupa’da Hz. Meryem ile ilgili efsanelerinden dolayı “Rose of Mary” denilmiş ve literatüre de “Rosemary” olarak geçmiştir.

Efsaneye göre bitkinin mavi çiçekleri, rengini Hz. Meryem’in pelerininden almaktadır. Hz. Meryem, mavi pelerinini bu bitki üzerine düşürmüştür bundan dolayı bitkinin çiçekleri mavi renkte açmaktadır. Bir başka rivayete göre de Hz. İsa bebekken ona zarar gelmesin diye Hz. Meryem biricik oğlu Hz. İsa’yı onları takip edenlerden korumak için biberiye çalılığının içine bırakmıştır. Biberiye sayesinde Hz. İsa hayatta kalabilmiştir.

Romalılar ve Yunanlılar ise bitkinin koruyucu etkisinin olduğuna inandıklarından Biberiyeyi kutsal kabul ediyor ve tütsü olarak kullanıyorlardı. Romalıların ölüye saygı ritüelinin bir parçası olarak gördükleri biberiye bitkisini yakalarına takar ve tabuta serperlerdi. Yunanlılar ise düğme iliğine konulursa iyi şans getireceğine inandıkları biberiyeyi hep yanlarında taşırlardı. Eski Yunanlıların hafızayı kuvvetlendirmek ve konsantrasyonu artırmak amacıyla, bilginlerin başlarına biberiye çelenkleri taktığı bilinmektedir. Bu nedenle, günümüzde de bazı uzmanlar tarafından biberiye bitkisi Alzheimer ve demans hastalığına karşı koruyucu olarak önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Köşe Fatih Satıl

Biberiye, tarih boyunca hekimler tarafından birçok hastalığın tedavisi için önerilmiştir. Roma döneminin meşhur hekimi Dioskorides eserlerinde, belirli mide hastalıkları ve sarılık için Biberiye kullanıldığından bahsetmektedir. Antik Romanın en önemli hekimlerinden olan Galen ise biberiyenin taze yapraklarından elde edilen öz suyunun şifalı özelliklerinden söz etmektedir.

Biberiye halk arasında; dâhilen gaz giderici, hazım sistemi uyarıcısı, safra arttırıcı, terletici ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Safra ve ince barsak üzerinde spazm çözücü etkisi vardır. Merkezi sinir sitemi uyarıcısıdır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. İçerdiği antioksidan bileşikler nedeniyle, ANTİMİKROBİYAL VE ANTİVİRAL ÖZELLİĞE DE SAHİPTİR. Özellikle, uçuk, grip ve hepatit virüslerine karşı antiviral etkisi bulunmaktadır. Tam da koronavirüs salgınında şifa olacak VİRÜSSAVAR BİR BİTKİ.

Bitkinin tıbbi amaçlı kullanılışı: 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı bir fincan suda 10 dakika demlenir, biraz bekledikten sonra içilir. Aynı uygulama, taze küçük bir biberiye dalı ile de yapılabilir.

Bununla birlikte bitkiyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Mümkünse fitoterapi eğitimi almış bir uzmanla bitkisel tedaviye devam ediniz.

Tabiat, her derdimiz için yaratılmış şifalı bitkilerle dolu bir eczane gibi. Eğer insanoğlu çalışıp araştırırsa bu büyük eczanede her derdin dermanını bulabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu