Köşe YazılarıGündem

Ağzıma Acı Su Geldi: Reflü!

Ağzıma Acı Su Geldi: Reflü!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Reflü yani yediğimiz yiyeceklerin midemizden ağzımıza gelmesi olayı çok sık görülen bir sorundur. Ve eğer bu sorun haftada ikiden fazla oluyorsa siz gastroözefageal rüflü hastasısınız demektir.

Reflü asitli olduğu için mideden ağıza doğru giderken yanma hissine neden olur. Bu duyguyu insanlar genel olarak mide ekşimesi olarak tanımlamaktadır.  Ayrıca bu asidik yapı ekşi veya acı tada da yol açmaktadır. Ve maalesef bunun yanında yutma güçlüğü, bazen öksürük veya astım gibi solunum problemlerine neden olabilmektedir. Peki neden reflü olur derseniz en temel nedeni yemek borusunun mideyle bağlandığı noktada oluşan kas gevşekliği demek hiçte yanlış olmayacaktır. İşte bunun gelişmesine ise farklı nedenler yol açmaktadır ki bunları şu şekilde sıralayabiliriz; fazla kilo, gebelik, göbek fıtığı, bazı romatizma tipleri, sigara içmek, yemekten sonra uzanmak, yağlı kızartmalar ve baharatlı yiyecekler, çikolata, narenciye grupları, ananas, domates, sarımsak, nane, soda, kahve veya alkolün yoğun tüketimi, aspirin veya bazı ağrı kesici tipleri.

Peki reflü uzun süre devam ederse ne olur? Reflünün en sık yan etkisi özefajit dediğimiz yani yemek borusunun iltahabıdır. Bunun sonucundan da zamanla nadiren de olsa yemek borusunda kanser gelişebilmektedir. Yine asidik reflünün ağıza gelerek diş eti ve diş minesine verdiği zarar sık gözlenen bir yan etkisidir.

Reflü özellikle yemek sonrası uzanma, öne eğilerek iş yapma, vücutta titreşim yaratan tüm aktivitelerde sıklıkla artış göstermektedir. Elbette yenilen gıdalarda burada çok önemli.

Peki tedavisinde neler var? Haftaya da sizinle bu konuyu paylaşacağım.

Herkese sağlıklı bir ömür dilerim…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu