Köşe Yazıları

Ah Kafein; Ne Seninle Ne Sensiz!

Ah Kafein; Ne Seninle Ne Sensiz!

Gerçekten kafein tüketimi her zaman tartışılır; zararlı mı, değil mi? İşte son yayınlar bu konuda ne diyor bu hafta sizlerle bunu paylaşmak istedim. Çünkü kafeinin potansiyel yararları ve riskleri tüm dünyanın yakından ilgilendiği bir konudur ki yetişkin nüfusun büyük bir çoğunluğunun tükettiği bir içecek olduğunu düşünürsek bu da gayet normaldir.

Kafein kullanımı miktar ve sıklığına bağlı olarak değişen bir nörolojik, kardiyovasküler ve metabolik etkiye sahiptir. Şimdi bu etkilere daha yakından bakalım. Örneğin bir çalışmada artmış kafein alımı ile parkinson hastalığı riskinin azaldığı gösterilmiştir. Hatta kafein alımının Parkinson hastalığında görülen yürüme bozukluğu ve endişeli hali iyileştirdiği ileri sürülmüştür. Yine başka bir çalışmada da karaciğer hastalıklarında daha da kötüye gidişi belli miktarda tüketilen kafeinin azalttığı gösterilmiştir.

Tabii kafein tüketminde diğer bir merak edilen soruda çarpıntı yapıp yapmadığıdır. Buna yönelik yapılan büyük bir çalışmada günlük orta düzeyde tüketilen kahvenin görünür bir yan etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bir diğer merak konusuda kahvenin baş ağrısına iyi gelip gelmediği konusudur. Bu konuda yapılan çalışamalar ise kafenin akut baş ağrılarında faydalı olduğu yönündedir.

İlgili Makaleler

Bazı insanlarda kafein kan basıncında ani yükselmeler, kalp hızında artış, sık idrara çıkma ve bazı hormon düzeylerinde etkilenme söz konusu olabiliyor. Ancak bu saydığım sorunları kişiler birkaç gün içinde tolere edebiliyorlar. Daha az bir grup ise saydığım bu yan etkileri tolere edemeyebilir.

Bir de tabii kafein alımına alışkın kişilerde almadığında görülen sorunlar var. Bunlar arasında; baş ağrısı, yorgunluk, uyuşukluk, depresyon hissi, konsantrasyon bozukluğu, kaygı hissi, kaslarda gerginlik, titreme, bulantı ve kusma vardır.

İşte pek çok yararı olan kafein ayrıca iyi bir dost ve güzel bir sohbetlede daha da yararlı olabilir…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu