Güz'ün Son Günleri: Doğanın Sessiz Çığlığı

Balıkesir’in Altı Eylül ilçesinde çekilen bu kare, doğanın mevsimsel büyüsü ile şehirdeki çarpık yapılaşmanın ve kirli düzenin yarattığı tezatı aynı anda gözler önüne sererken, doğanın sessiz ama güçlü uyarısını bir kez daha hatırlatıyor.

Gök yüzünün masmavi ışıltısı, bulutların pamuk beyazı ve ağaçların sararmış yaprakları… Doğanın kendi fırçasıyla çizdiği en gerçek fon, Balıkesir’in Altı Eylül ilçesinde, Vasıf Çınar Caddesi’nin tam ortasında 27 Kasım günü saat 13.35’te objektife yansıdı. Sonbaharın bitmesine yalnızca 24 gün kaldı; 21 Aralık’ta kış kapıyı çalacak ve mart ayına kadar doğa bembeyaz bir örtü altında nefes alacak.

Mevsimlerin Duygusu, Doğanın Nefesi

İlkbaharı herkes sever… Çiçekler patlar, kuşlar melodilerini bulur, kelebekler dans ederek havada salınır.
Yaz geldiğinde denizin tuzu, ormanın reçine kokusu, ağaçların ferahlatan esintisi ayrı bir dünya kurar.
Sonbaharda meyveler olgunlaşır, yapraklar altın sarısına döner, günler kısalırken yaprakların son vedası hüzünlü bir sessizlik yaratır. Kış mevsimi ise karın beyaz büyüsüyle gelir; her flake bir tablo gibi şehrin üstüne düşerken, doğa yepyeni bir fon daha çizer.

Doğanın Yanı Başındaki Kirli Gerçek

Ne var ki…Bu büyülü mevsimlerin tam ortasında bir de gerçek var: Beton yığınları.
Balıkesir’de gökyüzüne meydan okuyan, kuralları ve yasaları hiçe sayan yapılaşma; doğanın renklerini, kokusunu, nefesini adım adım sıkıştırıyor. Yetmiyor… Sokak aralarında dolaşan kirli düzen; bulaşık mafyanın, uyuşturucu baronlarının, torbacıların çocukların bile yoluna sinmeye çalıştığı karanlık bir gölge bırakıyor. Okul önlerinde, kaldırımlarda, bir zamanlar çocukların özgürce oynadığı sokaklarda artık kir, pas ve korku hakim.

Doğa İnatla Temiz Kalıyor

Buna rağmen… Doğamız, gökyüzünün mavisini, bulutların beyazını, dağlardan şelale gibi süzülen kaynak suyunu, öten kuşları, sebze ve meyvelerin bereketini korumayı hâlâ biliyor. Çünkü doğa, insanın aksine yenilenmeyi, yeniden doğmayı, temiz kalmayı hep bizden daha iyi biliyor. Bu fotoğraflar belki de Güzin’in, yani sonbaharın son günlerinin bize sessizce söylediği bir şeydir: Doğa konuşmaz ama anlatır. Duyabilenler için her mevsim bir uyarı, bir nefes, bir çağrıdır. Bu kişiliği sevdin mi?

sonbahar
SON DAKİKA HABERLERİ

Macit Ermiş Diğer Yazıları