Kur’an’da Neden Zeytin Üzerine Yemin Ediliyor?
Zeytin, tarihin her döneminde meyvesi, yağı ve çekirdeği de dahil şifa kaynağı olarak görülmüş ve özellikle zeytin yetiştiriciliğinin olduğu bölgelerde halk tıbbı pratiklerinde kullanılmıştır.
Zeytin, tarihin her döneminde meyvesi, yağı ve çekirdeği de dahil şifa kaynağı olarak görülmüş ve özellikle zeytin yetiştiriciliğinin olduğu bölgelerde halk tıbbı pratiklerinde kullanılmıştır.
İslam inancına göre de zeytin, Allah’ın üzerine yemin ettiği meyvelerden biridir ve Kur’an-ı Kerim’de altı kez zikredilmektedir. Yüce kitabımızda “mubareketin zeytunetin” ifadesiyle zeytinden “bereketli, kutlu, uğurlu, sayısız yarar sağlayan” anlamlarına gelen mübarek bir ağaç olarak bahsedilmekte ve zeytinyağına da dikkat çekilmektedir. Başka bir ayette ise zeytin meyvesinin değerli bir katık olduğundan söz edilmektedir: “Tûr-ı Sinâ’da yetişen bir ağaç da meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir.” (Mu’minin 20).
Zeytin ve zeytin yağının faydalarıyla ilgili olarak Hz. Muhammed (SAV), “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır” tavsiyesinde bulunmuştur.
Kur’an’da Neden Zeytin Üzerine Yemin Ediliyor?
Cenab-ı Hakk’ın nimetler içinde incir ve zeytinden bahsetmesinin bir sebebi; o iki meyvenin çok mübarek ve faydalı olmasıyla birlikte yaratılışlarındaki dikkate değer çok şeyler bulunmasıdır.
Cenâb-ı Hak, Tîn Sûresinde incir ve zeytine yemin eder. Onlardaki mucizelere, harika icraatına, koskoca ağacın ciltler dolusu plan ve programını minicik incir çekirdeğine sığdıran kudret ve azametine dikkatlerimizi çeker. Ayrıca hem gıda hem katık ve hem de yakıt olarak zeytin, tarihteki İsrail oğullarını büyük servete kavuşturmuştur. Bu nedenle sosyal ve ticari hayatta gıdalar içinde zeytinin önemli bir yeri vardır.
İnsan yaşamak için maddi ve manevi gıdaya muhtaçtır. Maddi gıdaların en önemlileri tatlı ve tuzlu veya yağsız ve yağlı yiyecekler, bunların en güzelleri de meyvelerdir. İşte incir ve zeytin ya meyvelerin en faydalı ve en mübarekleri olmak itibariyle özel durumlarına veya özeli zikredip geneli kastetmek yoluyla tatlı veya tuzlu, yağsız veya yağlı genellikle önemli yiyecekleri temsil edecek birer misal olarak bunlara yemin edilmiştir.
Netice olarak her iki meyvenin de besleyici özellikleri, insan sağlığına faydaları ve ticari önemi Allah’ın bu nimetlere neden yemin ettiğinin bir işaretidir.
Zeytin ağacı kadar uzun ömürlü, zeytin tohumu kadar bereketli ve zeytinyağı kadar sağlıklı bir yaşam sürmeniz dileklerimle.
Kış Aylarının Vazgeçilmezi Ihlamurun Bilmediğimiz Kullanım Alanları
Prof. Dr. Fatih Satıl