Köşe Yazıları

Kış Aylarının Vazgeçilmezi Ihlamurun Bilmediğimiz Kullanım Alanları

Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamurun geçmişten günümüze tarihi kayıtlarda şifalı özelliklerinin yanında birçok farklı amaçla kullanıldığı dair bilgiler vardır. Gelin bunlardan bazılarına değinelim…

Latince adının Yunanca “tilos-lif” kelimesinden geldiği düşünülen ıhlamur için Heredot bazı uygarlıkların dini törenlerinde kullanıldığına dair bilgiler aktarmıştır. Slavlar ve Germenler için de ıhlamur ağacı kutsal sayılan ağaçlardan biridir. Hatta çocuğu dünyaya gelenler kısmeti açık olsun diye ıhlamur fidanı dikerlermiş. Almanların masal, hikâye ve mitlerinde ıhlamur ağacına geniş yer verilmiştir.

Orta Avrupa’da birçok köyün merkezinde ıhlamur ağacı vardır. Bu ıhlamur ağaçları insanların buluşma noktası olduğu gibi aynı zamanda haberleşmenin ve alışverişin de merkeziydi. Festivaller mutlaka ıhlamur ağacının altında düzenlenirdi. Orta Avrupa tarihinde ise ıhlamur ağacı ‘mahkeme ağacı’ olarak bilinmekteydi. Bu ağaç genelde tek başına köy meydanlarına dikilirmiş, heybetli gölgesinde köy mahkemeleri kurularak yerel duruşmalar orada görülürmüş.

Kış Aylarının Vazgeçilmezi Ihlamurun Bilmediğimiz Kullanım Alanları

Kâğıdın olmadığı dönemlerde ıhlamur ağacının kabukları kâğıt yerine yazma aracı olarak kullanılırmış. Osmanlı’da İstanbul’da kayıkların yapımında kullanıldığına dair kayıtlar vardır.

Ihlamur ağacı tıp ve kozmetiğin yanı sıra mobilya, süs eşyası, saz yapımında, oymacılıkta kurşunkalem ve arı kovanı yapımında ayakkabı kalıplarında ve peyzajda da kullanılır.

Bununla birlikte tarihte eski hekimler tarafından şifa amaçlı olarak kullanım şekilleri de oldukça yaygındır. Galen ve Plinius; göz iltihapları, ağız içi yaraları ve ayak çıbanları için Lonicerus; odunundan elde edilen kömürü kan tükürme için Leclerc; çiçek çayını rahatlatıcı olarak Kneipp ise öksürük giderici ve balgam söktürücü olarak önermiştir.

Ihlamurun tatlı kokusuyla ruhunuzun beslendiği huzurlu ve sağlıklı günler dilerim…

Kadim İnsanlık Tarihinde Zeytin ve Zeytinyağının Kullanım Alanları

Köşe: Prof. Dr. Fatih Satıl

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu