Köşe Yazıları

Çok Et Yemek Şeker Hastalığı Yapar

Son yıllarda kırmızı et tüketiminin bazı zararlarından bahseden çalışmalar yayınlandı.

Son yıllarda kırmızı et tüketiminin bazı zararlarından bahseden çalışmalar yayınlandı. Bunlar arasında en sık karşılaştığım çalışmaların başında kırmızı etin vücutta yaratığı inflamasyon buna bağlı olarak gelişen eklem ağrıları idi. Şimdi de kırmızı etin şeker hastalığına yol açan bazı çalışmalarla karşılaştım. İşte bu hafta size bu çalışmalardan bahsetmek istedim.

İşlenmiş olsun ya da olmasın aşırı kırmızı et tüketimi, tip 2 diyabet geliştirme riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Bu ilişki dediğim gibi bazı çalışmalarla doğrulanmıştır. Peki neden kırmızı et tüketimi şeker hastalığına neden oluyor? İşte bu sorunun cevabı. Kırmızı etin yoğun tüketilmesinin vücut ağrılık oranını genellikle daha fazla yükseltip fiziksel aktiviteyi ise azalttığı tespit edilmiştir.

Kırmızı et içinde yer alan yüksek nitrat, demir, düşük oranlarda yer alan poliansatüre yağ ve yüksek satüre yağ oranları nedeniyle diyabet gelişimine neden olabileceği bildirilmiştir.

İlgili Makaleler

Yapılan çalışmalarda günde ilave bir porsiyon işlenmiş kırmızı et, 1,46 kat daha fazla diyabet riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle bu ilişki tabii kısa bir süre yoğun et tüketimi olarak değil de yıllar içerisinde olmaktadır. Örneğin uzun yıllar yoğun kırmızı et tüketenlerde diyabet yani şeker hastalığı gelişiminin daha sık olduğunu söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.

Yani kırmızı et tüketimini abartmamak şeker hastalığı riskini azaltacaktır. Hele de ailenizde şeker hastalığı oranı sık ise lütfen kırmızı eti diyetinizde biraz seyreltin.

Diyetinize et yerine daha iyi alternatifler koyabilirsiniz.  Daha iyi alternatifler olarak fındık ve baklagillerin diyabet riskinde bir azalma yaptığı ve ayrıca bu gıdaların doymamış yağ asitleri ve antioksidan kaynaklarının glisemik kontrol, insülin tepkisi ve iltihaplanma üzerinde yararlı etkileri olduğunu gösteren çalışmalarda vardır. Bir porsiyon işlenmiş kırmızı et, işlenmemiş kırmızı et veya ikisinin kombinasyonunu bir porsiyon kuru meyve veya baklagillerle değiştirerek diyabet geliştirme riski sırasıyla %30, %41 ve %29 oranında azaltabilirsiniz. Kırmızı eti bir porsiyon süt ürünüyle değiştirmek de riskin azalmasıyla ilişkilidir.

Özet olarak sizlere özellikle diyabet yani şeker riskiniz varsa kırmızı etin her tür halinden biraz uzak durmanızı öneririm. Hepinize şeker hastalığından uzak şeker gibi günler dilerim….

Kemik Erimesi Çok Yaygın: Peki Neden Kemiklerimiz Erir!

Köşe: Prof. Dr. Nilay Şahin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu