Köşe Yazıları

Kemik Erimesi Çok Yaygın: Peki Neden Kemiklerimiz Erir!

Kemik erimesi özellikle kadınların korkulu rüyasıdır. Peki neden kemiklerimiz erir ve gerçekten kemik erimesi sadece kadınlarda mı görülür? İşte bu hafta bu sorunun cevaplarını size vereceğim.

Öncelikle şunu belirtelim ki kemik erimesi en çok menapoza giren kadınlarda olur ancak yaşlılarda, erkeklerde ve genç kadınlarda hatta ergenliğe giren gençlerde de görülebilir. Ancak bu gurup içinde açık ara farkla kadınlarda sıktır.

Kemik erimesi en sık östrojen azalması nedeniyle menapoz sonrası kadınlarda görülür. Bunun ardından da kemiklerimizin yavaş çalışması, bağırsaklarımızdan kalsiyum emiliminin azalması ve daha hareketsiz olmamız nedeniyle yaşlanmaya bağlı olarak kemik erimesi gelişir. Tabii bunlar en sık bilinen kemik erimesi nedenleridir. Bir de daha az bilinen ama bizim hekim olarak sık gördüğümüz diğer nedenlere şöyle bir bakalım. Bu nedenler arasında başta guatr hastalıkları gelir. Yine guatr bezinin yani tiroid bezinin arkasında bulunan bir organ tarafından sentezlenen ve kemikleri etkileyen bir hormon olan paratiroid hormon bozukluklarında da kemik erimesi sıktır.

Şeker hastalığı, bazı karaciğer ve akciğer hastalıkları, geçirilmiş mide ameliyatları, çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğu yapan hastalıklar, iltahaplı romatizmalar, aşırı protein içeren gıdaların tüketimi, süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumdan fakir beslenme, bazı kanser türlerinde de osteoporoz yani kemik erimesi görülmektedir.

Yine diğer önemli bir nedeni de kullanılan bazı ilaçlardır. Bunların başında kortizolü saymak sanırım yanlış olmayacaktır. Kortizol dışında bazı kan sulandırıcılar ve romatizma ilaçları da kemik erimesine neden olabilmektedir.

Çok şaşıracağınız bir neden de çok çocuk doğurmak. Neden mi çünkü bebeğin emmesi için oluşan süt annenin kemiklerinde bulunan kalsiyum desteğiyle oluşmaktadır. Bu nedenle ard arda fazla sayıda doğum yapmak kemik erimesine neden olabilmektedir.

Evet kemik erimesi nedenlerinden biri bile siz de varsa lütfen bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurun. Hepinize sağlıklı ve güçlü kemikler dilerim…

Uykunda Sorun Mu Var: Melatonin İyi Gelir !//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu