Köşe Yazıları

Uykunda Sorun Mu Var: Melatonin İyi Gelir !

Uyku sorunu maalesef çağımızın sorunu haline geldi. Tabii öncelikle bu sorunun nedenini araştırmak çok önemli.

Uyku sorunu maalesef çağımızın sorunu haline geldi. Tabii öncelikle bu sorunun nedenini araştırmak çok önemli. Ancak bilinen bir gerçek var ki uykuda melatonin denen madde çok önemlidir. Peki nedir bu melatonin işte bu hafta bu konuyu sizinle paylaşmak istedim.

Melatonin vücudun salgıladığı çok önemli bir hormondur. İşte bu hormon özellikle akşam saat 22.00 ile gece saat 02.00’ da sentezlenmektedir. Bu hormonun sentezlenmesi için ise bizim karanlık ve sessiz bir oda da uyuyor olmamız önemlidir. Eğer bu saatlerde uyumazsak melatonin maalesef yeterli seviyelerde sentezlenememektedir. Peki bu hormon neden önemli, yeteri kadar sentezlenmezse ne olur? İşte cevabı.

Melatonin başta çocuklar için önem taşıyan büyüme hormonunun üretilmesine yardımcı olur. Yani dokularımızın büyümesine destek olur. Bu nedenle özellikle çocuklar vakitlice yatmalılar. Ancak şunu hemen belirtmek isterim ki büyüme hormonunun tek görevi organları bizim büyümemizi sağlamak değildir. Bunun dışında yağların yakılması, dokularda yer alan ve eskimiş kollajenin tamir edilmesi, kemiklerin güçlenmesi ve vücut direncimizin artmasını sağlar. Yani şöyle bir baktığımızda melatonin aslında sonuç olarak vücudumuzun hücrelerinin yenilenmesine ki bu sayede daha sağlıklı cilt, kemik ve organlara sahip oluruz.

Bir diğer önemli desteği de kanserli hücrelerin öldürülmesi üzerinedir. Henüz yeni gelişen ve az sayıda olan kanserli hücrelerin hemen yok edilerek olayın daha fazla ilerlemesini engeller.

İşte vücut için bu kadar hayati önem taşıyan bu hormon eğer yeteri seviyede salınmaz ise kişinin daha kolay hastalanmasına, çocukların daha zayıf kalmasına ve büyümelerinde geriliğe neden olabilir. Melatonin salınımı için tek yapmamız erken yatmaktır. Özellikle saat 22.00 sonrası uykuda olmak çok önemlidir. Bir de melatonin karanlığı sever. Bu nedenle yattığınız oda ne kadar karanlık olursa o kadar sağlıklı olur.

Sonuç olarak; erken yat, karanlıkta uyu ve sağlıklı kal…

Aldığımız Gıda Takviyeleri Her Zaman Yararlı Olmayabilir!//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu