Köşe Yazıları

Aldığımız Gıda Takviyeleri Her Zaman Yararlı Olmayabilir!

Son yıllarda büyük küçük hepimiz bir gıda takviyesi alma derdine düştük.

Son yıllarda büyük küçük hepimiz bir gıda takviyesi alma derdine düştük. Ancak bu takviyeleri alırken ne kadar bilinçli alıyoruz? İşte bu çok önemli olan nokta. Çünkü sağlığımızı daha iyi bir noktaya getirsin diye aldığımız bu takviyeler bazen bizi sağlığımızdan edebilir hatta bizi ölüme bile götürebilir. Peki bilinçsiz alınan bu takviyeler bize neler yapabilir? İşte bu hafta sizinle bu konuyu paylaşacağım.

Pek çok takviye, vücut üzerinde güçlü etkileri olabilecek aktif bileşenler içerir. Özellikle yeni bir ürün alırken her zaman kötü reaksiyon olasılığına karşı dikkatli olunmalıdır. Besin takviyelerini eğer yüksek dozda alıyorsanız ya da reçeteli ilaçların yerine ya da birçok farklı takviyeyi aynı anda kullanıyorsanız büyük olasılıkla bu takviyelerin yan etkiler olabilir. Bazı takviyeler kanama riskini artırabilir veya ameliyattan önce alınırsa anestezinin etkinliğini değiştirebilir. Takviyeler ayrıca kullandığınız diğer bazı ilaçlarla sorunlara neden olabilecek şekillerde etkileşime girebilir. İşte size birkaç örnek; K vitamini, kan sulandırıcı olarak kullanılan ilaçların etkisini azaltarak kanın pıhtılaşmasını önleme yeteneğini azaltabilir. Sarı kantaron birçok ilacın parçalanmasını hızlandırabilir ve bunların etkinliğini azaltabilir (bazı antidepresanlar, doğum kontrol hapları, kalp ilaçları gibi).

C ve E vitaminleri gibi antioksidan takviyeleri bazı kanser kemoterapisi türlerinin etkinliğini azaltabilir.

Üreticiler, yediğiniz gıdalara, özellikle de kahvaltılık gevreklere ve içeceklere vitaminler, mineraller ve diğer takviye içeriklerini ekleyebilir. Sonuç olarak, bu bileşenlerden düşündüğünüzden daha fazlasını alabilirsiniz ve daha fazlası daha iyi olmayabilir. İhtiyacınızdan fazlasını almak daha pahalıya mal olur ve aynı zamanda yan etki riskinizi de artırabilir. Örneğin, çok fazla A vitamini baş ağrısına ve karaciğer hasarına neden olabilir, kemik gücünü azaltabilir. Aşırı demir bulantı ve kusmaya neden olur ve karaciğere ve diğer organlara zarar verebilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, standart doğum öncesi takviyenin ötesinde diyet takviyeleri alırken dikkatli olun.

Doğal sağlık ürünleri genellikle düşük riskli olarak görülse de risk yok anlamına gelmediğini ve doğalın güvenli olduğu anlamına gelmediğini aklımızda tutmamız gerekiyor.

Baldırım Ağrıyor: Neden ?//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu