Köşe Yazıları

BAÜN Botanik Bahçesi Hayali Gerçekleşiyor

Günümüzde birçok belediye şehirlerde botanik bahçesi için özel alanlar ayırma gayreti içerisine girmiştir.

Ancak, profesyonel manada gerçek botanik bahçelerinin üniversiteler tarafından kurulan bahçeler olduğu da bir gerçektir. Ülkemizde; İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi küçük alanlarda hizmet veren botanik bahçeleridir. Bununla birlikte, Süleyman Demirel, Akdeniz, Harran, Van Yüzüncü Yıl ve Atatürk Üniversitelerindeki botanik bahçeleri de kısmen hayata geçirilebilmiştir.

Balıkesir’in iklim kuşağı, arazi yapısı ve mevcut bitki örtüsü bir botanik bahçesi için son derece uygundur. Yaşayan bir kampus alanı hedeflenen üniversitemizde gerek üniversite personelinin gerekse öğrencilerimizin zaman geçirebileceği rekreaktif alanlar maalesef yok denecek kadar azdır. Oysaki kampüs alanında, içerisinde göleti ve deresiyle birlikte değerlendirmeyi bekleyen geniş bir yeşil alanımız mevcuttur.

BAUN. Botanik Bahçesi için Çağış Yerleşkesinde 20 ha’lık bir alan ayrılmıştır. Hatta bu alanın GMKA’dan alınan proje desteği ile master planı, bitki yerleşim planı, alt yapı planları ile yönetim binasının projesi bile hazırlanmıştır. Hazırlanan bu projenin maliyeti oldukça yüksek olması nedeniyle projenin hemen hayata geçirilmesi elbette kolay olmayacaktır ve tek başına üniversitenin altından kalkacağı bir proje değildir. Bu konuda geniş kapsamlı bir iş birliğine ihtiyaç vardır. Bu projenin gerçekleşmesi; Üniversite, Yerel yönetimler, DSİ, Orman bölge müdürlüğü ve STK’larla hatta yurt içi ve dışı Botanik Bahçelerinin iş birliği ile mümkün olacaktır.

BAÜN yeni yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte sahada yukarıda sözünü ettiğim iş birlikleri kapsamında çok güzel gelişmeler olmaya başladı. DSİ’nin destekleri ile bahçe içerisindeki derede ıslah çalışmaları bu sene tamamlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği ile yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde de gölete bakan sırtta rekreasyon alanı oluşturma projesi pek yakında tamamlanacak.

Daha sonraki süreçte BAP projesi kapsamında alınan destekle bahçe içerisinde bir tıbbi aromatik bitkiler bahçesi oluşturulacak. Bu bahçenin oluşturulacağı yerde planlamalar yapıldı. Kasım ayı içerisinde dikimler başlayacak. Balıkesir plakasına uygun olacak şekilde on parselde on farklı tıbbı aromatik bitki dikilecek. Muhtemelen bu düzenlemeleri takiben Balıkesirli bir iş adamının destekleri ile saha içinde uygun bir alanda Balıkesir’in meşhur çiçeği olan Beyaz Zambak bahçesi de oluşturulacak.

Üniversitemizde kurulacak olan botanik bahçesi üniversite içinde güzel bir rekreasyon alanı olma yanında Üniversitemizin ve Balıkesir şehrinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına da katkı verebilecek bir potansiyele sahiptir.  Burada; yerel ve ulusal düzeyde doğa eğitimleri gerçekleştirilebilecek, öğrenciler BAÇEM’le ortaklaşa Tıbbi bitkiler ve bahçıvanlık kursları düzenlenecek, Balıkesir’in nadir bitkileri için koruma alanı olacaktır.

Hatta tanıtım faaliyetleri konusunda şöyle bir müjdeyi de şimdiden verebilirim. Kendi imkanlarımızla sahada yaptığımız yürüyüş yolları bile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün dikkatini çekti İl Müdürlüğümüzün desteği ile pek yakında bu sahada ulusal ve uluslararası kros koşuları ve oryantiring müsabakaları düzenleyeceğiz.

Hayallerin gerçeklere dönüştüğü ülkemizde üniversitemizin Botanik Bahçesi hayali de başta Rektörlük olmak üzere, Büyükşehir Belediyemizin ve şehrimizin destekleriyle gerçekleşecek gibi görünüyor.

BAÜN Kampüste Yürüyüş ve Bisiklet Yolları//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu