Balıkesir’in Güveçleri Sağlıklı Mutfakların Vazgeçilmezi
Balıkesir’den ülkemizin çeşitli yerlerine güveç kapları temin ediliyor. Ayrıca Balıkesir’in İvrindi ilçesinde bulunan Kayapa Köyü güveç üretiminde lider olmasıyla öne çıkıyor.
Balıkesir’in Güveçleri Sağlıklı Mutfakların Vazgeçilmezi
Balıkesir Merhaba Gazetesi, Balıkesir merkezde faaliyet gösteren güveç kabı satan bir işletme sahibi İbrahim Kaçar ile gerçekleştirdiğimiz haberle, lezzetin geleneksel izlerini takip ettik. İbrahim Kaçar ile yapılan haberimizde güveç kabı üretim süreçlerini, kullanılan malzemeleri ve işletmenin kökenlerini ele aldık. Kaçar, geleneksel güveç kaplarına verdiği önemi ve bu eşsiz ürünleri müşterilere nasıl sunduğunu anlattı.
Güveç kaplarının mutfaklardaki önemini vurgulayan Kaçar, topraktan yapılan güveç kaplarının mutfak yemeklerine olan etkisine ve yapısı itibariyle sağlıklı bir formda olduğundan bahsetti.
“2005 yılından beridir bu mesleğin içindeyim”
Balıkesir’de faaliyet gösteren işletmesinin dedesinden kendisine miras kaldığından bahseden İbrahim Kaçar, “Bu mesleğe 1970 yılında dedemiz ilk olarak başladı. Dedemden sonra babam devraldı ve en son olarak da ben dükkanın başına geçtim. O zamanlardan beridir de devam etmekteyiz. Ben şahsım olarak 2005 yılından beridir bu mesleğin içindeyim. Dedem ve babamdan bana kaldı. Şimdilik devam ettiriyoruz” diye kendini ifade etti.
“Hiçbir toprak ürününde kimyasal yoktur”
Satışını gerçekleştirdiği güveç kaplarının yapısına değinen İbrahim Kaçar, “Güveç kabı dediğimiz zaman bu işin çok fazla çeşidi var. Bizim Balıkesir’de kullanılan kara göveç denilen toprak var ve bu toprak tamamen doğal hiçbir karışımı olmayan bir topraktır. Biraz işçiliği zayıftır. Ama mutfaklarımızda yaptığımız yemeklerde lezzetli yemekler çıkar. Hiçbir toprak ürününde kimyasal yoktur. Sadece içi sırlı yoğurt kabı, sütlaç kasesi veya hediyelik ürünlerde ister istemez katkı maddesi kullanılır. Sır denilen madde kullanılır. Diğer toprakların hepsi doğal topraktır. Sadece her yörenin toprak rengi, toprak özelliği farklıdır. Sadece görüntüsü farklıdır” dedi.
“Balıkesir’de ise İvrindi Kayapa köyünde bulunmaktadır”
Güveç kabı üretiminin her şehirde bulunduğundan ve Balıkesir ilinde de yoğunlukta güveç kabı üreten yerlerin olduğundan bahseden İbrahim Kaçar, “Bu işin üretimi her şehirde yapılmaktadır. Balıkesir’de ise İvrindi Kayapa köyünde bulunmaktadır. Mesela güveç dediğimiz zaman Balıkesir’de Manisa ilinin Salihli ilçesinden gelen güveçler satılıyor. Aynı şekilde Balıkesir’de Aydın Çine güveci satılır. Saksı dendiği zaman İzmir Menemen’de bulunur. Porsiyonluk, kumbara, hediyelik çeşitler sütlaç kasesi, balık tavası gibi çeşitler Bilecik Bozoyük tarafında bulunur. Yani her yerde bulunur ama bizim aldığımız bölgeler genelde buralardır” diye ekledi.
“Ben sattığım malı aynı şekilde satıyorum”
Toplum içerisinde güveç kullanımını eski ve günümüz karşılaştırmasını değerlendiren ve özellikle bilinenin aksine günümüzde kullanımın arttığını ifade eden İbrahim Kaçar, “Önceki zamanlara göre düşüş diye bir şey yok. Yani biz her zaman ki sattığımız adeti halen daha satıyoruz. Sadece şu var eskiden plastik yokmuş, porselen yokmuş güvecin kullanımı daha fazla gözüküyormuş. Ama yine şu an günümüzde ben sattığım malı aynı şekilde satıyorum. Güveç kabı satışları önceden iyiydi bu zamanda da iyi. Günümüzde güveç satışları devam ediyor. Bu da göstermektedir ki güvecin modası hala daha devam ediyor. Müşteri sayımda veya iş potansiyelim de düşme kesinlikle yok. Tam tersine artış var. Artık millet, müşterilerimiz plastikler ve kanserojen madde gibi yapılardan kaçmak için toprağa yöneliyorlar” dedi.
“Toprak sağlıktır”
Güveç kaplarının diğer kaplara göre karşılaştırmasını yapan İbrahim Kaçar, “En başta toprak sağlıktır derler. Su testisine suyu koyun içtiğiniz zaman tadı yine değişik olur. Aynı şekilde güveçte de geçerli. Yani bir et yemeğini güveçte yapın bir de tencere de yapın aradaki farkı görürsünüz. Kullanım olarak da hangi yere giderseniz gidin her evde bir tane iki tane güveç bulunur. Hatta son zamanlarda doktor vs zengin kesimlerde güveç tüketimi daha fazladır. Yani azalma diye bir şey yok” şeklinde değerlendirdi.
“100 TL ile 150 TL arasında değişir”
Günümüzde güveç kabının fiyatlarına değinen İbrahim Kaçar, “Fiyat olarak örneğin güveç fiyatı derseniz bir ailenin kullanacağı güveçler 100 TL ile 150 TL arasında değişir. Mesela saksı çeşitlerimiz var 20 TL’den başlar 500 TL’ye 1000 TL’ye kadar yükselir. Balık tavası, porsiyonluk vs dendiği zaman da ise 50 TL 60 TL civarında fiyatlarımız” dedi.
Haber: Alper Çobanoğlu
Balıkesir’in Güveçleri Sağlıklı Mutfakların Vazgeçilmezi