Özel HaberlerGündemİlçe HaberleriTariflerYaşam

Balıkesirlinin Tiridi Nasıl Olur “Didilmiş tirit nedir?”

Balıkesirlinin Tiridi Nasıl Olur “Didilmiş tirit nedir?”

Balıkesir’in Hikâyelere konu olan Meşhur yemekleri arasında yer alan Tirit Balıkesir’de nasıl tüketiliyor? ve nasıl yeniyor? Merhaba Gazetesi muhabiri Muhammed Can Akyürek’e tiridin nasıl olduğunu anlatan Yudum Sofra şefi Mürsel Erol soruları yanıtladı.

Balıkesir Merkez’de senelerdir lokantanın işletmeciliğini yapan Yudum sofra lokantasının şefi Mürsel Erol didilmiş tiriti işte böyle anlattı, “Tel tel etlerden oluşan tirit genellikle Cuma günü çıkıyor. Balıkesir’in Bütün Sünnetlerinde ve Mevlütlerde çıkan bir yemektir. Olmazsa olmaz desek yeridir.”

Balıkesirlinin Tiridi Nasıl Olur “Didilmiş Tirit Nedir?”

“Balıkesirli tiridi seviyor”

Şef Erol, ‘’Hemşerilerimiz tiridi seviyor. Düğün sünnet, Mevlüt, aklınıza gelebilecek neredeyse tüm günlerde Balıkesirli tirit yiyebiliyor. Burada her Cuma Didilmiş tirit çıkartıyoruz. Bol tereyağlı, domates soslu ve ardından üzerine didilmiş dana eti ile son olarak maydanoz ile tatlandırarak mükemmel bir lezzeti ortaya çıkartıyoruz’’ diye de ekledi.

Balıkesirlinin Tiridi Nasıl Olur “Didilmiş Tirit Nedir?”

Didilmiş Tirit Ne Demek?

Şef Mürsel Erol, “Didilmiş tirit, dana löp eti tel tel Ayırmak demek özel et sulu ekmeğimizin üzerine didilmiş dana eti ve domates sosu ardından Tereyağı ve maydanozumuz ile serviz edilen tiridimize biz didilmiş tirit diyoruz. Dedi.

YAPILIŞI: Balıkesir Eti Kuzu Kuşbaşı etinizi düdüklü tencereye alın ve üzerine iki su bardağı su ekleyin. Tuz, karabiber, defne yaprağınıda atıp kapağını kapatın ve 30-40 dakika arası etler lif lif ayrılacak kıvama gelene kadar pişirin. Diğer yandan 4 adet tırnak pideyi küp küp doğrayın, kıtır kıtır olması için 15 dakika kadar fırına atın. 2 diş sarımsağı ezip yağurda ekleyin ve içerisine 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyin ki yoğurdunuz akışkan olsun daha sonra hepsini iyice karıştırın. Pişen etlerin suyunu süzüp ayrı bir kaseye alın. Etleri soğumadan lif lif ayırın. Tereyağını eritin ve salçanızı ekleyin. Kıtır kıtır olan pideleri çukur bir tabağa alın ve ayırdığınız et susuyla ıslatın Üzerini lif lif ayırdığınız etlerle doldurun etlerin üzerine yoğurdunuzu gezdirin ve en üstüne de hazırladığınız salçanızı ekleyip servis edebilirsiniz.

HABER: MUHAMMED CAN AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu