GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BEL AĞRINIZIN TEDAVİSİNİ GECİKTİRMEYİN!

BEL AĞRINIZIN TEDAVİSİNİ GECİKTİRMEYİN!

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN, Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

Bel ağrısı bizim en sık karşılaştığımız kas-eklem sorunudur ki zaten tıp kitaplarında tanımında hayatta herkesin en az bir kez yaşayacağı bir sorun olarak da tanımlanır. İşte bu kadar yaygın görülen bu sorunun tedavisini tam olarak yapmak önemlidir. Özellikle akut dönem yani çok şiddetli bel ağrısının olduğu dönemde tedavi olmak oldukça önemlidir.

Genel olarak bizim hastalarımızın yaklaşımı bel ağrısı olunca evde bişeyler yapmak, biraz geçer diye beklemektir. Ancak bu beklemeler bel ağrısının vücutta iyice yer etmesine neden olabilir. İşte o nedenle şiddetli ağrılarımızda mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurmanız ve tam zamanında ağrıya müdahale etmek sizi ömür boyu çekeceğiniz bir bel ağrısından kurtarabilir. 

 

12

 

Bel ağrısı çeken kişiler maalesef bir süre sonra bazı hareketleri yapmaktan korkar hale gelirler. Aman öne eğilmeyeyim belim tutulur, aman ağrı kaldırmayayım belim incinir, aman bu işi yapmayayım belim ağrır….İşte bu laflar ve hareketler bel kaslarının bir süre sonra tembelleşmesine neden olabilir. Tembel kaslarda elbette daha çok ağrıya yol açar.

Peki bu durumun başıma gelmemesi için ne yapmalıyım derseniz işte cevabı. İlk olarak bel ağrısı yaşadığınızda doğru bir şekilde tedavi olmalısınız. Ağrının kısa sürede geçirilmesi gerekli girişimlerde bulunulmalı ve ardından da en 12 hafta sürecek bir bel egzersiz programına başlanmalıdır. Bel ağrısı ile ilgili yapılan çalışmalarda erken dönemde iyi planlanmış ve düzenli olarak yapılan egzersizlerin bel ağrısının tekrar gelişme olasılığını azalttığını göstermiştir. Burada önemli olan şey egzersiz programının düzenli olarak yapılmasıdır.

Bunun yanında belinizi tanımanız ve ona nasıl davranacağınızı bilmenizde çok önemlidir. Yani nasıl oturacağız, nasıl kalkacağız, eğileceğiz, ağır taşıyacağız…İşte bu sorunların cevaplarını bilmek belimizin tekrar incinmesini engelleyecek en önemli şeylerden biridir.

Yani bel ağrılarına erken ve doğru müdahale kişinin tüm yaşamını etkileyebilecek önemli bir girişimdir. Bu nedenle lütfen bel ağrınızı önemseyin ve ihmal etmeyin…

Herkese ağrısız bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu