GündemKöşe Yazıları

Beyaz Zambaklar Şehri Balıkesir’e “BEYAZ ZAMBAK ÖDÜLÜ” Yakışır

Beyaz Zambaklar Şehri Balıkesir’e “BEYAZ ZAMBAK ÖDÜLÜ” Yakışır

 

Kıymetli dostlar bildiğiniz gibi uzun yıllardır köşemde ve sosyal medya hesaplarımda Balıkesir’in meşhur beyaz zambağı konusunda yazıp çiziyorum. Belki bir gün birilerinin dikkatini çeker de Beyaz Zambaklara sahip çıkılır diye bıkmadan usanmadan yazmaya da devam edeceğim. Bu vesileyle bugünkü köşemi “Beyaz Zambak Ödülü”ne ayırmak istiyorum.

Zambaklarla ilgili yazılarımı takip edenler bilirler ki Beyaz zambaklar; masumiyeti, saflığı, temizliği ve güzelliği temsil eder. İşte zambağın bu anlamından hareket ederek özellikle de gıda ve turizm sektöründeki işletmelerin temizlik ve hijyen kalitesini yükseltmek amacıyla Beyaz Zambak adıyla uluslararası bir sertifika programı başlatılmıştır. Bu program ile işletmeler; uygulama, yıkama, hijyen ve servis olmak üzere dört kategoride değerlendiriliyorlar. Bu kategorilerde 80 puanı alan işletmelere de Beyaz Zambak sertifikası veriliyor. Yani bu uygulama ile yediğimiz ürünlerin sadece içeriği değil saklama, hazırlanma ve servis gibi fiziki şartları da denetleniyor. Bu sertifika programı, ülkemizde ilk defa 2004 yılında Beyoğlu Belediyesince Beyoğlu’nda faaliyet gösteren yeme içme mekanlarının temizlik ve hijyen kalitesini artırmak amacıyla başlatıldı.

Beyaz Zambak sertifika programı Beyoğlu Belediyesinden başka Bursa ve Didim’de de uygulanıyor ve dünyada birçok ülke tarafından örnek alınıyor. Beyaz Zambak Sertifikası, tüketicinin daha temiz ve güvenli şartlarda gıda tüketmesini sağlamak adına güzel bir uygulama. Ayrıca ülkemizi ziyarete gelen turistlerin gıda güvenliği konusunda duydukları şüpheleri haksız kılmak açısından da önem arz ediyor. “Beyaz Zambak Ödülü” uygulaması ile hijyen ve kaliteye önem veren firmaların güvenilirliğini temsil eden ‘Beyaz Zambak’ bayrağı ve belgesi verilmektedir. Tabi belge almakla bu iş bitmiyor, ayrıca Beyaz Zambak bayrağı taşıyan işletmeler periyodik aralıklarla denetlenerek hijyen kurallarına uyup uymadıkları da kontrol ediliyor.

Bu uygula sayesinde, Beyaz Zambak bayrağının olduğu gıda işletmeleri müşteriler tarafından gönül rahatlığıyla tercih edilecektir. Bu durum hem işletmelerin ticari itibarlarını yükseltecek hem de kâr oranlarını artıracaktır. Günümüzün hızlı yaşam şartları yüzünden ihmal ettiğimiz kaliteli beslenme ve kaliteli yaşam alışkanlıklarını en azından bu uygulama ile doğru mekânları seçerek bir nebze de olsa daha sağlıklı ve damak tadımıza uygun bir şekilde beslenebiliriz. Özet olarak, Beyaz zambağı ile meşhur Balıkesir’imize “Beyaz Zambak Sertifika Pogramı” yakışacaktır. Böylece hem Beyaz Zambaklar gündemde kalacak hem de işletmelerimizin temizlik ve hijyen kalitesi artmış olacaktır. İlgililere duyurulur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu