Köşe Yazıları

BİTKİLERDE TARIM İLACI ARARI İLE BİTKİ BESİN ELEMENTYLERİNİN TOPRAKLA BİRBİRLERİYLE OLAN İLİŞKİLERİ

BİTKİLERDE TARIM İLACI ARARI İLE BİTKİ BESİN ELEMENTYLERİNİN TOPRAKLA BİRBİRLERİYLE OLAN İLİŞKİLERİ

 

Merhaba değerli çiftçiler ve okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere bitkisel üretimdeki ilaçlama faaliyetlerinde yapılan ve sahada. En sık karşılaştığım yanlışlıklardan ve bunun sonucunda bitkinin zarar görmesi konusundan bahsedeceğim.

 

İlgili Makaleler

Bitkisel üretiminde kullandığımız kimyasal tarım ilaçlar bazı durumlarda bize fayda yerine zarar getirir. Bitkinin bu zararı daha hafif şekilden atlatabilmesi veya bu zararlardan en kısa zamanda kurtulup kendine gelmesi için çoğunlukla ani etkili ve bu iş için bulunan malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Böyle durumların tespit edilmesi, bu tür durumlara doğru teşhisin konulması, kullanılması gereken uygun malzemenin belirlenmesi için hasar gören bitkinin uzman tarafından incelenmesi ve karar verilmesi gerekir.

 

Tavsiye edilen dozdan daha yüksek dozlarda ve uygun olmayan koşullarda yapılan ilaçlamalar, yabancı ot ilaçlarının asıl bitkilerimize ve olumsuz olabilecek etkileri, meyve tutumu için gereksiz ve aşırı hormon kullanımı, aralarında uyuşmazlık olan ilaçları karıştırarak kullanmak gibi faaliyetlerle bitkilerin genellikle toprak üstü aksamlarında olmak üzere, bazen de toprak altı aksamlarında şekil bozuklukları, beneklenme ve renk değişimi görülür. Tarım ilacı etkili maddelerinden ileri gelen zararları özellikle de yabancı ot ilaçlarının bitkilere verdiği zararları azaltabilmek için bünyesinde uygun maddeler ve enzimler içeren özel malzemeler kullanılır.

 

Şimdi gelelim diğer konumuzaꓽ domatesin gübre isteği. Daha önceki Bir yazımda bitki besin elementlerini, makro besin elementleri ve mikro besin elementleri olarak 2 grupta toplamıştım. Domateste bitki besin elementlerinin eksikliği nedeniyle gözlenebilecek belirtiler genellikle gözle teşhis edilebilir niteliktedir. Yine de bir uzman tarafından eksiklik konusunda kesin teşhis konulması elzemdir. Eksiklik konusunda Uzmanın Yetersiz kaldığı durumlarda ise yaprak analizi ile bitkinin içerisindeki element eksikliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Çoğu zaman toprakta bulunmasına rağmen bazı besin maddelerinin bitkiler tarafından alınması zor veya imkansızdır. Bu durum en fazla olarak seralarda veya her sene aynı ürünün yetiştirildiği topraklarda görülür. Bir besin maddesinin bitkiler tarafından kolayca alınabilmesi için. O besin maddesinin toprakta yeterli miktarda bulunmasının yanı sıra toprağın pH Seviyesinin o besin maddesinin alınabilmesi için uygun aralıklarla olması, toprağın organik madde içeriğinin yeterli düzeyde olması gerekmektedir.

 

Kullanılan bitki besin elementlerinin birbiri ile olan etkileşimlerine bakıldığında; bazı besin elementlerinin fazlalığı diğer elementlerin alımını zorlaştırırken, bazı besin elementlerinin gereğinden fazla şekilde ortamda bulunması da diğer başka besin elementlerinin alımını arttırmaktadır. Bundan dolayı gübreleme ile verilen bitki besin elementlerinin miktarlarının ne olacağı kadar bunlar arasındaki oranların da belirlenmiş olması gerekmektedir. İşte bu noktada bitki besleme hususunda doğru sonuçlar elde edebilmek için uzman desteği mutlaka gereklidir. Bitki besin elementlerinin topraktan ve başka besin elementlerinden kaynaklanan eksiklikleri hakkında kısaca bilgi vererek domates ve bitki besin elementleri konusuna başlamak istiyorum.

 

Değerli çiftçiler ve okurlar. Balıkesir ilinde bitkisel üretim yaptığımız toprakların hemen hemen hepsi alkali olarak nitelendirdiğimiz, yüksek pH seviyesine sahip olan topraklardır. Bu tür topraklarda Demir, Çinko ve Mangan elementlerinin eksikliği görülmektedir. Aşırı sulama sonucunda toprakta yıkanmadan dolayı Magnezyum, Kalsiyum ve Demirin yitmesi söz konusu olmaktadır. Gereğinden az veya düzensiz sulamalarda ise toprakta Magnezyum eksikliği görülmektedir.

 

Şimdi gelelim fazla verilen gübrelerin hangi bitki besinlerinin bitkiler tarafından alınmasını engellediğine;

Fazla Azot – Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Bor, Bakır.

Fazla Fosfor – Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Çinko

Fazla Potasyum – Demir, Mangan

Fazla Kalsiyum – Fosfor, Çinko, Mangan, Magnezyum

Fazla Çinko – Demir, Bakır, Fosfor

Fazla Mangan – Fosfor, Potasyum, Magnezyum, Demir

Fazla Demir – Fosfor, Potasyum, Bakır

Fazla Bakır – Fosfor, Demir, Çinko

Fazla Magnezyum – Fosfor, Kalsiyum

 

Değerli çiftçiler ve okurlar. Bu yazımda sizlere ”Çok ile çok olmaz” Demeye çalıştım. İyi olan bir şeyi daha çok kullandığınız zaman daha iyi olmuyor. İyi olan bir şeye diğerlerine göre daha iyi para veriyorsunuz. Bu iyi olan şeyi daha çok veya daha fazla miktarda kullanmak istiyorsunuz. Ama bu, olumsuz sonuçlar olarak karşımıza çıkıyor ve siz bu olumsuz sonuçları engellemek için daha fazla para harcamak zorunda kalıyorsunuz. Bitkisel üretimi uzman desteğiyle birlikte yapmak hem sizin kesenizi rahatlatır. Hem de kafanız rahat olur. Özellikle ilimizde yapılan çiftlikte hâlâ sadece geleneksel bilgilerle çok iyi sonuç almak istenmekte fakat günümüzde artık bu yeterli olmamaktadır.

 

Bir sonraki hafta görüşmek üzere ürününüz bol, mahsulünüz kaliteli, hasadınız bereketli olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu