Köşe Yazıları

BİTKİSEL TARIMDA ERKEN DÖNEM ÖNLEMLERİ VE UYGULAMALARI

BİTKİSEL TARIMDA ERKEN DÖNEM ÖNLEMLERİ VE UYGULAMALARI

Merhaba değerli okurlar. Geçtiğimiz günlerde yerel seçim yoğunluğunu yaşadık. Balıkesir Büyükşehir belediyesini, ilçe belediyelerini ve mahalle muhtarlıklarını seçtik. Vatana millete hayırlı olsun ama öncelikle ilimize ve sizlere hayırlı olsun. Biliyorsunuz benim de sizlerin de işimiz gücümüz tarım, bitkisel üretim. Her zaman “Daha iyisini, daha masrafsızını, daha kalitelisini nasıl yaparız?” düşüncesi ile hareket ediyor, ilimiz çiftçileri için bunları kolaylaştırmanın yollarını arıyorum. Gazete yazılarımın temeli de buna dayanmakta.

Bu haftaki yazımda bitkisel üretimde erken dönem önlemleri ve uygulamaları konusundan bahsedeceğim. Tahmin edeceğiniz gibi bitkisel üretimde erken dönem demek tohum ekimi ile veya fide dikimi ile başlar. Çiçeklenme zamanına kadar olan sürenin yarısına kadar bitkilere genç bitki adını veriyoruz. Bitkisine göre dönem isimleri de var tabi mesela Buğdayda kardeşlenme başına kadar genç bitki denir. Mısır, Ay çiçeğinde 4-6 yaprak zamanına kadar, sebze grubunda fideden 4 veya 5 tane gerçek yaprak çıkınca, Çilekte sürgünler uzamaya başlayınca, meyvelerde yeni sürgünler veya yeni yapraklar belirince diye örnekleri genellemek mümkün.

Tohum ekmek veya fide dikme için toprağı hazırladınız. Tohum kaplama uygulaması yapmanızı tavsiye ederim veya kaplanmış tohum alabilirsiniz. Bu uygulama, kullanılan kaplama materyaline göre erken çimlenme veya toprak altı hastalık ve zararlılardan koruma yapabilir.

Fideleri bir sıvıya bandırıp dikebilirsiniz. Bu uygulama da kullanılan malzemenin içeriğine göre köklendirici toprak altı koruması gibi etkilere sahip olabilir.

Tohumlar çimlendikten sonra mutlaka toprak altı mantarlarına ve kök boğazı mantarlarına karşı önlem alın, ilaçlamalarda mutlaka suyunuzun pH’ını düşürmek için suyun içine ekstra malzeme katın.

İlaçlamalarda bitkiler strese girer, onları rahatlatmak için suyun içine Amino asit içerikli uygun bir ürün kullanın.

Meyve kalitesi ve kök gelişimi için sebze grubu bitkilere fide dikiminden sonra 1 hafta içerisinde Kalsiyumunun kökten verin. Sebze ve meyve grubu bitkiler için haftada bir yapraktan Kalsiyum verin. Unutmayın Kalsiyumu hiçbir zaman ilaçlar ve başka gübrelerle karıştırmayın, pH düşürücü veya yayıcı yapıştırıcıları karıştırabilirsiniz.

Hümik Asit, Amino Asit, Deniz Yosunu gibi ürünler gelişim destek ürünleridir. Besleme özellikleri yoktur ama gelişimde fark yaratırlar. Biliyorum bazı çiftçiler hala “bunlar gübre değil bitkiyi büyütmüyor, ne gerek var bunlara para harcamaya?” diyor. Ama bular olmazsa kök gelişimini artıramaz veya köklendiremezsiniz, stresli koşullarda veya stresli dönemlerde bitkinin gelişimi ise durur.

Bitkilerin çoğu erken dönemlerinde yani gençken yabancı otlarla rekabet edemezler. Verdiğiniz gübrenin çoğunu yabancı otun almaması için yabancı otları yok ederek bitkinizi rahatlatmanız gerek. Yok etmek için tarım ilacı kullanabilirsiniz. Yabancı ot öldürücü tarım ilaçları toprak kalitesine büyük zarar verir. Yabancı otları doğal yollarla da yok edebilirsiniz. Toprağı sürmek bunlardan bir tanesi, 50 litre suya 1 litre odun sirkesi karıştırarak püskürtürseniz de olur bu iş.

Eskiler ne güzel demiş “iki çapa bir su yerine geçer” diye. Ara sürümü-çapayı ihmal etmeyin. Yeni sezon hepinize bereketli olsun. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

Çilekte Bitki Sağlığı Uygulamaları Zararlılar – Çilekte Kırmızı Örümcek

Mustafa Birol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu