GündemKöşe Yazıları

C Vitamininin Farklı Yönlerini Öğrenelim?

C Vitamininin Farklı Yönlerini Öğrenelim?

En son yazımda sizlere biraz C vitamininin nerelerde kullanıldığını ve yan etkilerini anlatmıştım. Bu hafta sizlerle bu vitaminin daha farklı yönlerini paylaşacağım. C vitamini aslında sadece bir antioksidan değildir, gerçekten vücut için o kadar faydalı şeyler yapıyor ki biraz bunları sizlere anlatmak isterim. Örneğin cilt ve eklem sağlığımız için gerekli olan kollajenlerin üretimine yardım eder. Yine vücudun ana ihtiyaçlarından olan demirin bağırsaklardan emilimini arttırır. Yaraların daha hızlı ve kolay iyileşmesine yardımcı olur. Bir de benim çok sevdiğim bir özelliği de iltahap olayını vücutta azaltmaya destek vermesidir. İşte tüm yaptıkları nedeniyle C vitamini eksikliği vücutta skorbüt denilen bir hastalığa yol açarak kişide eklem ağrıları ve şişlik, diş etinde kanama ve dişlerde kayıp, kansızlık ve yorgunluk hissi yapabilir.

Peki C vitamini neden eksilir, ne olur da ihtiyaç artar? Bu sorunun birkaç maddelik bir cevabı var, şimdi sizlere bu maddeleri sıralamak istiyorum. En sık C vitamin eksikliği nedenlerinin başında sigarayı aktif veya pasif olarak içmek diyebilirim. Bunun dışında aşırı kaynatılan süt içen bebekler, tek düze beslenip yeme kültüründe çeşitliliği bulunmayan bireyler, çölyak gibi bağırsak emilim bozukluğu bulunanlar da maalesef C vitamin eksikliği görülebilir.  Aslında yeri gelmişken şunun altını çizmek isterim ki sigara içen bireylerde yapılan çalışmalarda sigaraya bağlı olarak gelişen oksidatif stres nedeniyle C vitamini gibi antioksidanlar bununla başa çıkmaya çalışır. İşte bu sırada da yoğun çalışan C vitamini gibi antioksidanlar tükenir. İşte çalışma sonuçları da zaten sigara içenlerin C vitamin seviyelerinin düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca sigara içenlerde görülen ağız, boğaz yaralarının nedenlerinden biri de bu vitaminin eksilmesidir. İşte sigara içmek bu noktada da bize zarar verebiliyor.

Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi C vitaminin alımını mutlaka bir hekime danışarak yapın. Aksi taktirde yoğun alım bazı doku hasarlarına yol açabilir.Herkese iyi ve doğal yollu C vitamini alımları diliyorum…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu