ÇİLEKTE BİTKİ SAĞLIĞI UYGULAMALARI
ÇİLEKTE BİTKİ SAĞLIĞI UYGULAMALARI – 1 GENEL BİLGİ
ÇİLEKTE BİTKİ SAĞLIĞI UYGULAMALARI – 1 GENEL BİLGİ
Merhaba değerli okurlar. 31.01.2023 tarihli yazımda çilek bitkisi ve çilekte dikkat edilmesi gereken koruma tedbirlerine dair genel bilgiler vermiştim. Bu haftadan itibaren sizlere daha derinlemesine bilgiler vereceğim bir Çilek serisine başlıyorum.
Önce Çileği tanıyalım!
Çilek farklı bir meyve. Çilek çiçeği hızlı şekilde meyveye dönüşebiliyor. Bitkinin kendisi kış soğuklarına nispeten dayanabiliyor. Çilek bitkisi çok yıllık bir bitki. Yaprağını, çiçeğini ve meyvesini aynı anda görebilirsiniz. Yaprakların arasından yeşil renkte ve spagetti makarnasına benzeyen kollar çıkıyor ve toprağa değdiği yerde kökleniyor. Bu kollardan aynı genetik özellikte yeni bitkiler üretilebiliyor. Yine yaprakların arasından, üzerinde çiçeklerin olduğu sürgünler çıkıyor. Çiçekleri ise beyaz renkli ve gösterişlidir. Çiçeklerin orta kısımları gelişerek doğrudan meyveye dönüşüyor, meyve önce yeşil oluyor, sonra kızarıyor. Meyvesinin taze tüketimde raf ömrü fazla değil, bununla birlikte meyve suyu olarak, kurutularak veya dondurularak da değerlendirilebiliyor. Şunu unutmayın lütfen “çilekte yeşilden değil yeşilin arasındaki kırmızıdan para kazanacaksınız.”
Bitki sağlığı dedik. Bitki sağlığı dediğimde bitki koruma ve bitki besleme uygulamalarını kastediyorum. Bitkilerin gelişim dönemlerine göre uygun gübrelerin ve uygun tarım ilaçlarının, uygun dozlarda verilmesi ve uygun yöntemlerle uygulanması gerekiyor. Bütün bu uygulamaların zamanında ve düzenli bir şekilde yapılması sonucunda bitkiler daha sağlıklı gelişip daha fazla ve daha kaliteli ürün veriyorlar. İşte bu yüzden buna “Bitki Sağlığı” uygulamaları deniyor. Bitki sağlığı hizmeti veren ve sizlerin kontrollü bitkisel üretim yapmasını sağlayan teknik Ziraat Mühendisi mevcut.
Gelelim konumuza. 31.01.2023 tarihli yazımda bahsettiğim gibi çilek hastalıklarını kök hastalıkları, yaprak hastalıkları, meyve hastalıkları olarak ayırıyoruz. Bu hastalıklar bakteriyel veya fungal etmen kaynaklı olabiliyor ve genellikle kışı bitki artıkları veya hastalıklı organlar üzerinde geçiriyorlar. Virüs hastalıkları ise kırmızı örümcek, çiçek thripsi gibi vektör yani taşıyıcı böcekler vasıtasıyla bulaştığından bu taşıyıcı böcekler ile yapılan etkili ve düzenli mücadele ile hem bu zararlılarla mücadele yapmış olacak hem de virüs hastalıklarını önlemiş olacaksınız.
Bitkiye gereğinden fazla miktarda Azot vermeyin. Gereğinden fazla verilen Azot, bitki dokularını yumuşattığı için hastalık ve zararlı etkilerinin daha fazla görülmesine sebep olur. İlk sene Çilek fidelerini dikerken dikim kurallarına uyun, dikim yapacağınız toprak ıslak olmasın ve toprağı daha sonralarda da uzun süre ıslak bırakmayın. Özellikle Çilek meyvesinin uzun süre su ile temasını önleyin. Bu amaçla toprağın üzerine plastik malç veya organik malç serilebilir veya yetiştirme ortamı yerden yukarıya kaldırılabilir.
Çilekte Bitki Sağlığı uygulamalarında her zaman şunu ön planda tutarım. Eskiler demiş ya “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” Çilek yetiştiriciliğinde olması gereken şekilde yani; olması gereken doğru zamanda, doğru ürünle ve olması gereken dozda besleme yaparak bitkiyi kuvvetlendirirseniz, bitki üzerinde hastalık ve zararlı görseniz bile bunların verim ve kaliteye olumsuz etkisi olmaz. Yani göz ardı edilebilir, yani bunlarla mücadele etmek için para harcamak zorunda kalmazsınız.
Çilekte Kurşuni küf (Botrytis), Külleme, Yaprak lekesi, Kök çürüklüğü ve Antraknoz adını verdiğimiz hastalıklar ile Kırmızı örümcek ve Çiçek thripsi zararlıları verim kaybına ve kalite kaybına sebep oldukları için çok önemlidirler. Gördüğünüz gibi zararlısından çok hastalığı olan bir bitki. İşin zorluğu şu: bu hastalıklar ve zararlılar şu dönemde görülür, şu zaman görülmez diye bir şey yok Çilekte. Haftaya hastalıklardan Çilekte Kurşuni küf diyelim.
Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla ….