GündemKöşe Yazıları

pH Kavramı, Toprağın Ve Suyun pH Değeri

Merhaba değerli okurlar

pH Kavramı, Toprağın Ve Suyun pH Değeri

Merhaba değerli okurlar

Üretim sezonu yaklaşıyor. Ekimler ve dikimler başlayacak yakın zamanda. Sulamada kullandığınız suyu, gübre ve ilaç uygulamalarınızda da kullanacaksınız ve ilaçlar etki etmediği zaman “ilaçları bozmuşlar” diyeceksiniz yine! Sürekli olarak ve çoğunlukla da gereğinden fazla para kazandırdığınız ilaç bayilerinin demesiyle pH düşürücü olarak satılan ürünlerden satın alıp kullanacaksınız. İyi ki bu ürünler var ve size doğruyu yaptırıyor, ama kısmen!

Önce pH kavramından bahsedeyim. Bu kavram toprakta pH ve suda pH olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki kavramı bilmek sizin çok işinize yarayacak. Çok basit bir anlam yükleyecek olursam; topraktaki pH kavramı insanlardaki tansiyon gibidir. Yüksekliği veya alçaklığı insanlarda metabolizmayı, bitkilerde beslenme faaliyetini dengesizleştirir. Sudaki pH ise etki azaltıcıdır.

pH denilen kavram 0 ile 14 arasında değişen rakamsal bir ifadedir. Bu aralığın orta kısmına denk gelen rakam aralığı “nötr pH değeri” olarak kabul edilir ve bu aralık 6.8-7.3 dir.  pH değeri bu aralığın altında ise asidik, bu aralığın üzerinde ise bazik olarak kabul edilir.

Topraktan verilen gübrelerde toprağınızın pH’ı önemlidir. Toprak pH’ı toprağa verilen ve toprakta olan bitki besin elementlerinin bitkiler tarafından alınıp alınmayacağını belirler. Her bitki besin elementinin alınabileceği belli bir toprak pH değeri vardır. Fakat genellikle 6.5-7.5 aralığında 1-2 tanesi hariç bütün bitki besin elementleri bitkiler tarafından alınabilir. Toprağınızın pH değerini kalıcı olarak düşürmeniz çok uzun zaman alacak ve çok pahalıya mal olacaktır. Fakat topraktan yapacağınız gübre uygulamalarınızda toprağınızın pH değerini anlık olarak düşürüp bitkinizin topraktan yeteri kadar besin alabilmesini sağlayabilirsiniz veya başka bir deyişle; topraktan verdiğiniz gübrelerin bitkiniz için daha yarayışlı olmasını sağlayabilirsiniz. Anlık olarak düşürmek için gübreleri kullanılırken, bahsettiğim pH düşürücülerle birlikte kullanmanız yeterli. Toprakta pH’ı düşürmek için hangi ürünleri ve ne miktarda kullanmanız gerektiği konusundaki en sağlıklı bilgileri bayilerden değil teknik Ziraat Mühendislerinden öğrenebilirsiniz.

Gelelim suya, yani suyun pH’ına. Tarımsal ilaçlamalarda kullanılan suların kalitesi, hastalık ve zararlıları kontrol etmek için yaptığınız ilaçlamalarda çok önemlidir. Fakat çoğunlukla ilaçlamalarda kullandığınız suların pH değerini bilmeden karışımlar yapıyor veya bayilerden satın aldığınız pH düşürücü ürünleri kullanıyorsunuz. Bir hastalığı veya zararlıyı kontrol altına almak için yaptığınız ilaçlamalarda bütün her şey doğru ve uygun olsa bile ilaçlamada kullandığınız suyun pH değerinin uygun olmaması ilaçlamalarınızı başarısız hale getirebilir.

Çünkü suyun pH değeri yükseldikçe tarım ilaçlarının etkisi düşmektedir.

Tarım ilaçları yüksek pH’lı sularla karıştırınca ters reaksiyona girerek hızlı şekilde parçalanmakta ve etkisini kaybetmektedir. Bu durumun önüne geçmek için suya önce pH düşürücü karıştırılmalıdır. İlaçlamalarda kullanacağınız suyun pH değerinin ne olduğunu ve hangi pH düşürücüden ne kadar koyarsanız suyunuzun istenilen seviyeye geleceğini bayilerden değil yine teknik Ziraat Mühendislerinden öğrenebilirsiniz.

Kısacası ilaçlamalarda kullanacağınız suyun pH değerini bilmeniz gerekmekte. Tarım ilaçlarından en randımanlı sonucu almak için, ilaçlamalarda kullanacağınız suyun pH değerini 6.0-7.0 civarına ayarlamalısınız. Bordo bulamacı ile Bakır içerikli ilaçları ve gübreleri kullanacağınız zaman suyunuzun pH değeri 5.5 ‘un altına inmemelidir. Yani pH düşürücüleri kullanırken bilerek veya bilmeyerek gereğinden fazla kullanmak suyunuzun pH değerinin fazla düşmesine, asidikleşen suda bahsedilen metal grubu ilaçların bitkiye zarar verir hale dönüşmelerine sebep olur.

Bitki gelişimi için gerekli olan besin elementlerinin alınabilirliği de kullandığınız suyun pH değerinden etkilenmektedir. Gübre verirken de kullandığınız suların da pH değerinin 6.0-7.0 seviyesinde olması gerek. Yukarıda bahsettiğim gibi 6.5-7.5 aralığında olan su pH’larında elementler kolaylıkla alınabilir.

2023 yılı tarım senesi değildi, iklimsel olumsuzluklardan dolayı. 2024 yılında doğru bir başlangıç yapın; toprağınızın ve suyunuzun pH değerini teknik bir Ziraat Mühendisinden öğrenin, gübrelemelerinizde ve ilaçlamalarınızda kafanız rahat olsun!

Kalın sağlıcakla….

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu