GündemKöşe Yazıları

Yıl olmuş 2024. 2023 bir günde bitti, 2024 bir günde geldi

Yıl olmuş 2024. 2023 bir günde bitti, 2024 bir günde geldi!

2023 yılı iyi geçmedi tarımsal üretim için, istisnalar kaideyi bozmaz. Bazen tarımda yok yılı ilan edildi, bazen de kısır yıl dendi. Bazen çok para harcandı bitki arazlarını düzeltmek için, bazen de ne kadar para harcarsan harca sonuç alınamadı ve giden hem para hem zaman!

İklimsel olumsuzluklar olarak genellediğimiz iklim olaylarındaki dengesizlikler; olmayacak zamandaki sıcak ve soğuk havalar, olması gereken zamanda yağmursuz geçen dönemler, zamansız aşırı yağışlardan kaynaklanan toprak işleyememe ve tohum ekememe problemleri, yapılması gereken uygulamaların zamanında yapılamaması, gibi sorunlar olarak çıktı karşımıza. Sonuçta 2023 yılı tarım senesi değildi. O kadar yağmur yağdı, barajlarımız bile dolmadı. Yağmur ile baraj dolmaz, kar lazım!

Son zamanlarda çok sık duyar olduğumuz “iklim değişikliği” başlığını belki de en güzel hissettiğimiz seneydi 2023. İklim değişikliği olmasaydı da, tarımsal üretim randımanlı olsaydı, 2023 aklımızda normal olarak biten bir sene olsaydı elbette ki güzel olurdu.

Neyse artık önümüzdeki maçlara bakacağız. Önümüzde 2023’ten kalma problemlerin bazılarıyla başlayan 2024 var.

İklimin el verdiği kadar yapmanız gereken uygulamaları yapın, tarımsal üretiminizde çok daha bilinçli önlemler alın. Yetiştirdiğiniz veya yetiştireceğiniz bitki ne olursa olsun usulüne uygun toprak numunesi alarak toprak analizi yaptırın.

Meyve ağaçlarınız varsa kış mücadelesi yapın ve toprağına organik madde takviyesi yapın. Öyle aman ha! Kış mücadelesinde Bordo bulamacı yerine Gülleci bulamacı atayım demeyin ve atmayın, bunu yapan ve söyleyene de kim olursa olsun inanmayın. Kışın budama yapmadıysanız, şubat-mart gibi mutlaka yapın. Şubat ayında tekrar Bordo bulamacı atın, ağaçlarım küçük gerek yok demeyin, diyeni de dinlemeyin! Toprak analizi raporuna uygun olarak şubat-mart arasında taban gübrelemesi yapın.

Bazı meyve ağaçlarında önce yeni sürgünler ve yapraklar çıkar, bazı ağaçlarda da önce çiçekler gelir. Diğer bitkilerde ise çoğunlukla yapraklar önce, sürgünler sonra ve en son da çiçek ve dane/meyve gelir. Sezon başı, sezon içi, sezon sonu beslemeleri ve ilaçlamaları bitki kontrollü bir şekilde, duruma ve ihtiyaca göre yapmak gerekli.

Bakın önümüzde don olayı riskinin yaşanacağı günler var. Biliyorsunuz -Allah muhafaza etsin- meyve ağaçlarında çiçek zamanı bir don olur, bütün çiçekleriniz donar, bitki tekrar çiçek açmayacağına göre o sezonunuz gider. Diğer bitkilerin de herhangi bir gelişim dönemi için bu geçerli. Önlem alın. Gerçekten dondan koruyan malzemeler pahalıdır ve öyle hemen etki etmez çünkü olumsuz hava koşulları gerçekleşmeden önce bitkiye verilmeli ve bitki içine girerek bitkiyi hazırlamalıdırlar. Hava durumunu takip edin, erken kullanın. Güvendiğiniz yer ve kişilerden temin edin bu malzemeleri ve usulüne uygun olarak kullanın.

2023’ün olumsuzlukları tarımsal üretimde bilinçli olmanın ehemmiyeti konusunda bir dönüm noktası olur. 2024 tarımsal üretim sezonunda kontrollü üretime yönelmeyi, profesyonellerle çalışmayı, çiftçi ekonomisini zorlamadan sonuç alabileceğiniz ürünleri tercih etmeyi başarır ve önümüzdeki 2024 maçında rahat bir tarımsal üretim sezonu geçirirsiniz.

Bu arada 2024 yılı için geçerli olan tarımsal desteklemeler geçtiğimiz 26 Kasım 2023 tarihinde 2023/46 tebliğ olarak Resmî Gazete’de yayınlandı, ayrıca bu seneden itibaren bildiğiniz ismiyle makine-ekipman desteklemesi yok. 29 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan 2023/51 tebliğin uygulama rehberi yayınlandığı zaman makine-ekipman hibesi olup olmayacağı belli olacak. Bu hafta içinde yayınlanması bekleniyor. Sosyal medya hesaplarımdan bilgi paylaşacağım.

Sonuç olarak sağlık ve kafa rahatlığından öte hiçbir şey yok. Bu yıl tüm çiftçilerimizin ulaşmak istedikleri malzemelere ekonomik olarak daha kolay ulaşabildikleri, daha bilinçli tarımsal üretim yapıp piyasadaki kaliteyi artırdıkları, birbirlerine cep telefonu veya traktörle değil de tarladaki/bahçedeki verimi, kaliteli mahsulü ile hava attıkları, suyu-ilacı-gübreyi gereksiz yere ve yanlış kullanıp mağdur olmadıkları, sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yıl ve bir üretim sezonu dilerim.

Tarımsal bilgilenme için takipte kalın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu