Prof. Dr. Nilay ŞAHİNGündemKöşe Yazıları

Depresyona Karşı İlaç Mı, Spor Mu?

Depresyona Karşı İlaç Mı, Spor Mu?

Çağımızın hastalığı olan depresyon maalesef yediden yetmişe çok yaygın görülen bir hastalık. Temel tedavisinde de anti-depresan ilaçlar yer almaktadır. Tabii sorun bu ilaçları ne kadar süre ile içeceğimiz ve vücudumuza vereceği yararlar kadar zararları var mıdır? İşte bu soruların cevapları günümüzde halen yanıt bulamamıştır ancak yine de her zaman ilaçları doktor kontrolünde ve mümkün mertebe en kısa süreli kullanmak temel hedefimizdir.

İşte bu hedefleri elde edebilmek için ilaç tedavileri yanında destekleyici tedaviler almak uygun olacaktır. Depresyon tedavisi için farklı destek tedavileri üzerinde duran çalışmalar vardır. Bu çalışmalardan biri de spor üzerine yapılmıştır. Hatta bu alanda yeni yapılan bir çalışmanın sonuçları, terapi ile birlikte yapılan koşmanın depresyon ve anksiyete tedavisinde antidepresan ilaçlarla rekabet ettiğini gösteriyor. Hatta koşmanın, fiziksel sağlık açısından daha fazla fayda sağlarken, ilaç tedavisine uyumu da arttırdığını göstermiştir.

Önceden yapılan araştırmalarda, egzersiz yapmanın antidepresanlara eşdeğer bir terapötik etkiye sahip olabileceğini öne sürmüş ancak yine de bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına gerek görüldüğünün altı çizilmiştir.

Depresyon maalesef hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı tehlikeye atarak çok büyük acılara neden olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle tedavisi içinde sporun yer alması bu hastalar için çok faydalı olacaktır. Elbette antidepresan ilaç tedavisi standart birinci basamak tedavi olarak görülse de, ilaçlar herkes için etkili değildir ve bazen de yan etkiler nedeniyle kullanılamayabilir. İşte bu noktada bilinçli bir spor programı planlamak oldukça önemlidir.

Depresyonu olan hastalarda spor yapmak depresyon tedavisinde verilen ilaçların daha rahat tolere edilmesini ve tedaviye uyumu arttırmaktadır. Hatta ilaç kullanan hastalar yanında spor yapanlarda tek başına ilaç alan hastaların daha kötü olduğu yapılan araştırmalarda da gösterilmiştir. İşte bu nedenle depresyon hastalarında egzersiz tedavisinin çok daha ciddiye almamız gereken bir şey olduğunu, çünkü bazı hastalarımız için iyi ve hatta belki daha iyi bir seçim olabileceğinin altı çizilmektedir. Spor olarak da sıklıkla hafif tempoda koşu önerilmektedir.
Herkese mutlu ve spor dolu bir hayat dilerim...,

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu