Köşe Yazıları

Doğal Ağrı Kesiciler

Ne zaman başımız, dişimiz ya da midemiz ağrısa ya da başka bir ağrı yaşasak alternatiflerini hiç düşünmeden bir ağrı kesici içme yoluna gideriz. Acaba ağrı kesici ilaçlar yerine başvurabileceğiniz doğal ağrı kesici yöntemler yok mu?

Doğa, şifa arayanlar için bir eczane gibi. Mesela; badem baş, karanfil diş, nane mide, biberiye de romatizma ağrılarına iyi geliyor. İşte size tabiat eczanesinden diş, mide, baş ve diğer başka ağrılarına karşı kullanılabilecek doğal ağrı kesici özelliğe sahip bitkilerden birkaçı:

Acı Kırmızı Biber: İçerisinde bulunan ‘kapsaisin’ maddesi sayesinde kuvvetli bir ağrı kesici olma özelliği taşıyor. Kapsaisin maddesi pek çok ağrı kesici ilaçta ve kas ağrısı giderici kremlerin içeriğinde bulunur.

İlgili Makaleler

Nane: Sindirim sistemi sağlığını koruyan nane, mide ağrılarına iyi gelir. Ezilmiş nane yaprakları veya nane çayı baş ağrısı sorunlarına iyi gelir, migren ağrılarını yatıştırır.

Anason Çayı: Vücut üzerinde stres, yorgunluk dahil her türlü ağrıyı yatıştırma etkisi bulunan anasonun, özellikle baş ve diş ağrıları üzerinde çok güçlü etkileri vardır.

Biberiye: Yüzyıllar boyunca migren hastalığı için doğal tedavi amaçlı kullanılan biberiye, aynı zamanda kas, romatizma ve eklem ağrılarının şiddetini de azaltır. Bu amaçla ağrıyan bölgeye biberiye yağı masaj yapılarak iyice yedirilmelidir. Bunun dışında sinüzitten kaynaklanan baş ağrısı problemlerine de iyi gelir.

Karanfil: Karanfilin analjezik (ağrı kesici) ve antiseptik (mikrop kıran) özelliği vardır. Özellikle diş ağrıları için çok faydalıdır. Bir adet kuru karanfili ağzınıza alıp çiğnemek diş ağrısına iyi gelir.

Badem: Böbrek, mesane ve idrar yollarındaki iltihapları giderici özelliğe sahip olan badem; baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını da hafifletir. Bademde bulunan salisin, doğal bir ağrı kesici görevi görür. Başınız ağrıdığında 10-12 adet badem yerseniz 2 aspirin içmiş kadar etkili olacaktır. Badem, aynı zamanda yüksek oranda magnezyum içerdiğinden kasların rahatlamasını sağlar ve gerginliğinizi alır. Ayrıca, beden ve zihnin yorgunluğuna iyi gelir.

Kiraz: Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunur ve bu maddenin ağrı kesici etkisi aspirinden on kat daha fazladır. Bu nedenle ağrıların dindirilmesinde kiraz yemek, aspirin kadar etkili olabilir.

Ancak unutmamalıdır ki, bitkilerin şifalı özelliklerinin yanında, yanlış ve bilinçsiz kullanıldığı takdirde birçok olumsuz yan etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle, bu bitkileri kullanırken abartıya kaçılmamalı, kullanmadan önce mutlaka bir doktora ya da uzmana danışılmalıdır ve daha ciddi ağrılı durumlarda doktor tedavisine başvurmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu