Köşe Yazıları

DÖVMELER ÇOK POPÜLER: ZARARLI MI?

DÖVMELER ÇOK POPÜLER: ZARARLI MI?

 

Dövme son yılların popüler bir süsü. Genç, yaşlı pek çok insanda dövme görmek çok mümkün oldu. Çok eski yıllardan beri yapılsa da son dönemlerde daha büyük bir ilgi gören dövmenin buna paralel olarakta nadir de olsa yan etkileri ortaya çıkmaya başladı. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, dövme komplikasyonları ile ilgili semptomlar için internet aramalarının önemli ölçüde arttığını tespit etti. Peki dövmelerin ne gibi yan etkileri olabiliyor şimdi hep birlikte bu konuya değinelim.

Dövme ile yabancı pigmentler cilde giriyor ve bu da ciltte bazı iltahabi reaksiyonların gelişmesine neden oluyor. Yine elektrikli iğneler kullanılarak yapılan dövmelerde bulaşıcı hastalıklar ve travmaya bağlı deri hastalıklarının görülme sıklığında artış olduğu gözlenmiştir.

Ayrıca, nanosaniye veya pikosaniye aralığında yani çok çok kısa sürede yapılan darbeler bazı potansiyel komplikasyonlara sahiptir. Bunlar komplikasyonlar yani yan etkiler arasında; yanıklar,  kabarcıklar, enfeksiyonlar, düzensiz pigmentasyon-renk değişiklikleri ve nadiren yara izleri olarak sıralanabilir.

Özellikle farklı şekillerde gelişen enfeksiyonlar dövmelerin önemli yan etkileri arasında yer almaktadır. Yine ciltte gelişen dermatit, alerjik reaksiyonlar yani cilt döküntüleri de hastalar için önemli bir sıkıntı yaratabilmektedir. Ciltte biriken metal nedeniyle gelişen sarı ve kırmızı lezyonlarda sorunlardan biri olabilmektedir.

Yine çok nadir bir yan etki olarak sarkoidoz dediğimiz romatolojik bir hastalığa kapı açabilir.

Elbette steril, özenli ve dikkatli yapılan dövmelerde bu durumlar daha da az görülmektedir. İşte bu nedenle güvenilir ve izin verilen yerlerde dövme yaptırmanız önemlidir.

Herkese iyi bir hafta diliyorum…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu