GündemKöşe Yazıları

Egzersizin Hiç Bilmediğiniz Bir Faydası!

Egzersizin Hiç Bilmediğiniz Bir Faydası!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

profdrnilaysahin-instagram

Egzersiz önemi ve faydası açısından hep konuştuğumuz bir konudur. Bugün sizlerle egzersizin biraz daha farklı bir yönünü paylaşmak istedim. Biliyorsunuz ki son yıllarda maalesef kanser oranları çok arttı. Bunlardan biri da kolon yani kalın barsak kanseri. Peki egzersiz ile barsak kanserinin ne ilgisi var diye sorarsanız işte cevabı.

Eğer barsak kanseri geçirdiniz ve sıkıntılı süreci şifa ile tamamladıysanız yani iyileştiyseniz lütfen kendinizi salmayın. Çünkü bu tür hastalıklar yeniden tekrarlayabilir. İşte bunun önüne geçebilmek adına düzenli hekim kontrolleriniz yanında lütfen daha fazla hareket ve daha az oturmayı da prensip edinin. Nedeni ise yapılan çalışmaların sonuçları. Evet bu alanda yapılan çalışmalarda yani kolon-kalın barsak kanseri olup iyileşen hastalar üzerine yapılan incelemelerde düzenli fiziksel aktivite-egzersiz yapanlarla hareketsiz kalan hastalar incelenmiş. Ve çalışmalar sonucunda düzenli olarak egzersiz yapanların daha iyi bir yaşam kalitesi ile hayatlarına devam ettikleri ve daha az yoruldukları tespit edilmiştir. Ancak hemen şunun altını çizmek isterim ki düzenli egzersizin etkisi hemen kendini göstermez. Egzersizin etkisi ortalama 2 ayda görülmeye başlar ve 6 ay sonunda ise tam olarak oturur.

***

Kanser hastalığı sonrası kişilerin en önemli sorunlarından biri olan halsizlik ve yorgunluk için en iyi destek tedavilerinden biri işte bu nedenle egzersizdir. Bu sayede kanseri yenen bireylerin tekrar hayata daha konforlu olarak dönebilmeleri ve günlük işlerini daha kaliteli olarak yapabilmeleri için düzenli bir aktivite içinde olmaları çok önemlidir. Özellikle böyle hastalarda uzun süreli oturmanın kanseri yendikten sonrada devam eden ağrıların daha şiddetli olarak hissedilmesine katkı sağladığının altı çizilmektedir.

İyi de ne kadar günlük egzersiz yapalım derseniz bunun cevabı biraz hastanın durumuna bağlı. Şayet haftada ortalama hareketliliğiniz 7sa altında kalırsa bu maalesef yorgunluğunuza çok fazla fayda sağlayamayabilir. Ancak 7sa üzerinde olursa etkisini hissetmeye başlayabilirsiniz.  Hatta egzersiz dışında da ev veya işte yaptığınız aktivelerle birlikte günlük olarak 4sa aktif olmanız size çok daha rahat bir hayat geçirme imkanı sunabilir. Egzersiz olarak ise hafif yürüyüşler yeterli olacaktır.

Hareket berekettir unutmayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu