GündemKöşe Yazıları

Güneş Güzel Ama Cilt Kanserine Dikkat Et!

Güneş Güzel Ama Cilt Kanserine Dikkat Et!

 

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Cilt kanseri dünyada en sık görülen kanserlerden biridir. Özellikle yaşlı erkek grubunda daha sık görülen cilt kanserleri son yıllarda ciddi de bir artış içinde. Peki neden cilt kanseri oluyoruz, bunu nasıl anlarız? İşte cevabı bu haftaki yazımızda.

Cilt kanseri genellikle haftalar ve bazen de çok yavaş olarak yıllar içinde deride yama veya yumru şeklinde ilerleyen bir lezyon şeklidedir.  Bu lezyon sıklıkla serttir, kırmızımsı renkte ve üzeri ülser şeklinde yaralı olabilir. yüz, kulaklar, eller, sırt ve göğüsün üst kısmında daha fazla görülen bu kanser türü nadiren de olsa vücudun diğer tüm bölgelerinde de görülebilir. İşte bunları göz önünde bulundurduğumuz da özellikle 4 haftadan uzun süredir iyileşmeyen yumru, ülser veya deride renk değişikliği olan kişilerin en kısa sürede doktora görünmelerini öneririm.

Peki neden cilt kanseri oluyoruz? Bunun cevabını da şöyle vereyim. En sık nedeni ultraviyole ışığa yani aşırı güneş ışığına maruz kalmak diyebiliriz. Bu ışınlar güneş dışında bazı güneş lambaları ve suni bronzlaşma şezlonglarından da alınabilir. Bunun dışında eğer daha önce bir cilt kanseri atlattıysanız tekra olma olasılığınız vardır. Yine ailede bu kanser tipinin olması da büyük bir risktir. Güneşte hemen yanan açık tenliler, vücudunda çok sayıda ben veya çil olanlar, bağışıklık sistemi düşük olanlar veya buna neden olan hastalığı bulunanlar da cilt kanserine eğilimlidir.

Tanı koymak ise bazen gerçekten zor olabilir. Bunun için özellikle dermatoloji veya plastik cerrahi uzmanı ile görüşmek uygun olacaktır. Tanı sıklıkla biyopsi ile koyulmaktadır. Biyopsi ardından patolojide değerlendirilen yaranın hangi tip kanser olduğu tespit edilir.

Peki tedavisi nasıldır ve nasıl bu kanserden korunuruz? İşte bunun cevabını da haftaya ki köşe yazımda sizlerle paylaşacağım.

Herkese temiz ve güzel bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu