GündemKöşe Yazıları

İştah Açıcı Otlar

İştah Açıcı Otlar

 

İştahsızlık pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bundan dolayı öncelikle iştahsızlığın nedeni iyi bir şekilde araştırılması gerekmektedir. İştahsızlığın altında ciddi bir hastalık da yatabilir. Bundan dolayı iştahsızlık şikâyeti yaşayan kişiler öncelikle bir hekime başvurması son derecede önem teşkil etmektedir.

İştahsızlığının altında bir sağlık sorunu yatmıyorsa tabiat eczanesinde iştah açıcı doğal çözümler önerilebilir. İştahsızlığa karşı olarak öncelikle doğal besinler tüketmeye çalışmalıyız.

Baharatlardan kırmızı acı pul biber, kara biber, tarçın yemeklerin içerisine ve yerken yemeklerin üzerine dökülerek tüketildiğinde iştah açıcı olacaktır. Özellikle acı biber, hem metabolizmayı hızlandırıcı hem de iştah açıcı özelliğe sahiptir.

Roka, tere, hindiba, kuzu kulağı gibi tadı acımsı olan acı yeşilliklerin de iştah açıcı etkisi oldukça fazladır. Bunları salatalarda, taze olarak yemeklerin yanında tüketebilirsiniz.

 

Istah

 

Nane bağırsakları çalıştırarak kişinin kendini aç hissetmeye başlama süresini en aza indiren diğer bir şifalı bir bitkidir. Ayrıca, nane sindirim sistemi ve ağızda yaptığı uyarıcı etkiler sayesinde iştah merkezini uyararak kişiyi yemek yemeye zorlar. Nane yapraklarını taze olarak yiyebilir, iştah açıcı olarak çayını yapabilir ya da yemeklerinize katabilirsiniz.

Kimyon, kişniş, kekik, anason, zencefil gibi bitkilerin yaprakları ve toz halinde kullanımıyla tat alma duyusunda etki yapar ve iştahsızlığı giderir.

Yemeklerden önce bir bardak havuç suyu içmek iştah açar. Ayrıca havucu salatalarda ve çiğ olarak tüketmek iştah açması bakımından yararlı olacaktır.

Yaban mersini oldukça etkili bir iştah açıcıdır. Yaban mersinini isterseniz taze sıkılmış suyuna bal katarak isterseniz yemeklerinize katarak tüketebilirsiniz. Özellikle ileri yaşlardaki insanlar için yaban mersini iştah açıcı olarak tavsiye edilmektedir.

Yazımı meşhur İslam filozoflarından İbn-i Sina’nın şu güzel sözü ile tamamlamak istiyorum: “Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye, nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu