Köşe Yazıları

Kalp Krizi: Kovid-19’la İlişkisi Var Mı?

Kalp Krizi: Kovid-19’la İlişkisi Var Mı?

Gerçekten kalp problemleri her dönem insanların başını ağrıtan sağlık sorunlarından biri olmuştur. Özellikle bunlar arasında yer alan kalp krizleri herkesin korkulu rüyalarından biridir. Erkek, kadın her cinsiyeti etkileyen ve ölüme bile yol açabilen kalp krizi maalesef son dönemlerde de daha arttı. Üstüne bir de kovid-19 sorunlarıyla da çok benzerlik gösteren kalp krizi bulguları bu önemli sorunun üstünü örtüp gözden kaçmasına neden olabilir. Hatta bu nedenle Amerikan Kalp Derneği kovid-19 geçiren hastalarda mutlaka bunun göz önünden bulundurulması gerektiğinin altını çizdi.

İşte bu noktada önemli olan şey kalp krizinin neden olabileceği sorunların çok iyi bilinmesidir. Bu nedenle sizlerle kalp krizinin en sık görülen şikayetlerini paylaşmak istedim. En sık şikayetlerin başında; yaklaşan bir kıyamet duygusu olarak tanımlanan kaygı hissi gelmektedir. Ardından da kollarda, sol omuzda, sırtta, boyunda, çenede veya midede ağrı veya rahatsızlık, baş dönmesi,  öksürük, kusmalı veya kusmasız bulantı, aşırı terleme, nefes darlığı, hırıltı, hızlı veya düzensiz kalp atış hızı, dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi gelmektedir.

Bu şikayetlerle başvuru yapan hastalarda mutlaka detaylı ve iyi bir muayene yapılması şarttır. Ardından yapılacak bazı testler de tanın desteklenmesi için oldukça önemlidir. İşte kalp krizi şüphesinde yapılan bazı testlerin bozukluğu benzer olarak kovid-19 hastalarında da gözlendiği için bu durum kafa karışıklığına neden olabilir. Böyle bir durumda da mutlaka hastanın bir kardiyolog tarafından değerlendirilip durumun kalp krizi mi yoksa kovid-19’ mu olduğu ayrımı yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Yani sonuç olarak kovid-19 hastalığı maalesef çok hayati önemi bulunana kalp krizlerinin bazen gölgede kalmasına neden olabilir. Aslında yolumuz yine kovid-19’ a karşı dikkatli olmaktan geçiyor. Görüldüğü gibi bu virüs bizi sadece akciğerlerden değil kalpten vurabiliyor.

Herkese virüsle mesafeli günler diliyorum…

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu