GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KAŞINMA!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Kaşıntı sanırım çoğu insanın yaşadığı bir sorundur. Bu nedenle de hatta önemsenmediği çok olur. Peki biz kaşıntıyı ne kadar önemseyelim derseniz işte cevabı. Öncellikle şunu söylemeliyim ki bazı kaşıntılar çok basit nedenlerle olurken, bazıları çok önemli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. İşte bu yüzden kaşıntıyı önemsesek iyi olur sanırım. Peki kaşıntı neden olur? İşte cevabı.
En sık nedenlerin başında kuru cilt gelir ki önümüz kış yani havalar soğuk ve kuru olunca bizim de cildimiz kurur ve kaşıntı sıklıkla kış aylarında başımıza bela olabilir. Özellikle de kol, bacak ve karında bu daha sık görülür. Diğer bir sık neden de besin alerjisidir. Bu durum bazen hapşırma, kaşıntılı gözler, şişme, döküntü, kurdeşen, mide krampları, bulantı, kusma ve nefes almada zorluk gibi hayati düzeyde olabileceği gibi bazen de basit bir kaşıntı ile karşımıza çıkabilir. Özellikle inek sütü, yumurtalar, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri, ağaç kuruyemiş, buğday ve soya gibi besinlerde bu daha da sık olabilmektedir.
Böbrek ile ilgili bazı durumlarda da ciltte kaşıntı söz konusu olur. Sıklıkla da ileri evre böbrek sorunlarında kaşıntı karşımıza çıkar. Eğer koltuk altı, kalça, göğüs altı, parmak ve ayak parmakları gibi bölgelerinizde kaşıntı varsa ilk sırada mantar enfeksiyonları akla gelmelidir. Yine hayati önemi olan ve acil durumlar arasında saydığımız bazı safra ve karaciğer sorunları da kendini ilk oalrak kaşıntı ile gösterebilir. Bir diğer neden de bazı bireylerin temasta bulundukları bazı eşyalara karşı vücudun verdiği reaksiyonla kaşıntı olması durumu vardır ki biz buna kontakt dermatit diyoruz. Elbette kaşıntının önemli nedenlerinden biri olan böcek ısırmalarını da unutmamak gerekir. Benim de rutin olarak sık karşılaştığım bir diğer kaşıntı nedeni ise ilaçlara bağlı yan etki sonucu olan kaşıntılar. Pek çok ilaç kaşıntı yapabilir. Bu nedenle size yeni başlanan bir ilaç sonrası eğer kaşıntısınız olursa mutlaka bunu veren doktora ulaşarak bilgi verin. Şeker hastalığı diğer bir kaşıntı nedenidir.
Evet bu hafta kaşıntı nedenlerini sizlerle paylaştım. Haftaya da size bu sorunun tanı ve tedavisini anlatacağım. Hepinize iyi haftalar dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu