Prof. Dr. Fatih SATIL

Kırların En Narin Çiçeği: PAPATYA

Havaların ısınmasıyla kırlarda rengarenk çiçekler açtı. Mayıs ayıyla birlikte çimenin yeşiline çiçeğin beyazı eklendi, bahar tüm güzelliyle bir tablo gibi ortaya çıkmaya başladı. Kırlarda açmaya başlayan papatyalar, güzelliği ve zarafetiyle de göz kamaştırıyor. Aynı zamanda birçok hastalığa da şifa oluyor.

İşte bu çiçeklerden birisi olan Mayıs papatyası ya da diğer adıyla Alman papatyası da şifası ile dikkatleri üzerine çekiyor. Papatya çiçekleri; mide-bağırsak kasılmalarını, şişkinlik ve gaz şikâyetlerini giderici etkiye sahiptir. Papatyanın sindirim sistemine etkisini yanında içerisindeki “flavonoit”ler sayesinde hafif yatıştırıcı etkisi de bulunmaktadır. Sakinleştirici etkisiyle rahatlık veren ve uykuya geçişi kolaylaştıran papatya çayı yüzyıllardır depresyon, kaygı ve uykusuzluk tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Papatya çayı merkezi sinir sistemine etki ederek depresyona bağlı ağrıların azalmasına yardımcı olur ve serotonin, dopamin gibi depresyonla ilgili nörotransmitterlerin (kimyasal iletimde rol oynayan maddeler) düzenlenmesini sağlar. Uyku kalitesini arttırarak enerjiyi yükseltir.

Papatya çayı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabileceği için dikkat edilmelidir. Kaşıntı, kusma, mide bulantısı gibi yan etkileri olabilir. Antidepresan, sakinleştiriciler ve uyku ilaçları ile birlikte alınmamalıdır. Teoride, düşük riskini arttırdığı için hamilelik döneminde de içilmemelidir.

Peki papatya çayı nasıl hazırlanır? Papatya çiçeklerini, mevsiminde doğadan toplayabileceğiniz gibi aktarlardan da kurutulmuş olarak rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Papatya çayını hazırlamak için öncelikle, 3 çay kaşığı kurutulmuş papatya çiçeklerini bir su bardağının içerisine koyalım. Üzerine de kaynamış olan suyu ilave edip bardağın ağzını bir kapak ile kapatalım ki buharının dışarıya çıkması engellenmiş olsun. Böylelikle bitkinin etken maddeleri daha çabuk açığa çıkacaktır. Bu şekilde hazırlanan çayı birkaç dakika kadar demlemeye bırakalım ve bu sürenin ardından afiyetle tüketelim. Bu şekilde hazırlanmış olan papatya çayından günde 1-2 bardak tüketmek, sizi rahatlatacaktır.

Papatya çayı, iftar sonrası içildiğinde hafif yatıştırıcı etki gösterir. Ayrıca, sahurdan sonra gece rahat uyunması ve gündüz ise daha rahat bir oruç süreci geçirilmesi için Papatya çayı içmek iyi bir tercih olacaktır.

Görüldüğü gibi yeryüzü büyük bir eczane ve her bir bitki de canlı bir ilaç. Öyle ki her bir şifalı bitki, çok çeşitli vitamin ve minerallerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden yapılarak biz insanoğlunun hizmetine sunulmuş.

Ruhunuzun daralmadığı, stressiz, tatlı ve huzurlu günleriniz olması dileğiyle sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu