Köşe Yazıları

KIŞIN HABERİCİSİ KOCA YEMİŞ

Yılın her mevsiminde farklı meyvelerin yetiştiği ülkemizde, şimdi dağ çileği zamanı. Rengarenk meyveleri ve inci gibi çiçekleri ile son derece dekoratif bir bitki olan Kocayemiş meyvesine halk arasında Dağ çileği, Davulga gibi isimler verilir bazı bölgelerde de Kocakarı yemişi de denilir. Meyveleri kırmızı rengine ulaştığında da kışın mevsiminin geldiğine inanılır.

Adı her ne kadar dağ çileği olsa da çalımsı bir bitki olması, meyve şekli ve tadı ile bildiğimiz normal çilekten oldukça farklıdır. Ormanlık alanların kenarlarında doğal olarak yetişen bu meyve. Marmara ve Karadeniz bölgesinde sıkça görülür.

Yapılan çalışmalarda kocayemiş meyve ve yapraklarının özellikle C vitamini ve antioksidanlarca zengin olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle başta kanser ve kardiyovasiküler hastalıklar olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterebilmektedir.

Kocayemis Fidani Dag Cilegi Fidani Arbutus Unedo 5

Ayrıca bu ağacın yaprak, meyve ve kökleri geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Kocayemiş meyvelerinin antiseptik, idrar artırıcı ve barsak yumuşatıcı etkisi olduğu kabul edilmekte, yapraklarının ise damar büzücü, idrar artırıcı, üriner antiseptiği, ishal önleyici ve temizleyici etkisi bulunmaktadır.

Bu kırmızı küçük toplar doğal bir yaşlılığı önleyici (anti ageng) etkiye sahiptir.

Kocayemiş minerallerce de zengindir: Özellikle Ca, K, Mg, Na ve P minerallerinin yüksek oranda içerdiği bilinmektedir. Ayrıca bu meyve diyet lifi açısından da oldukça zengindir.
Ancak tüm bu olumlu özelliklerine rağmen kocayemiş meyvesinin tüketimi günümüzde hala pek yaygın değildir. Bununla birlikte, reçel, marmelat, jole üretimi ve pastacılıkta kullanılmaktadır.

UYARI: Bazı kişilerde alerjik etki yapabilir. Ayrıca, bu meyvenin aşırı tüketildiğinde sarhoş edici etkisinin olduğunu da unutmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu