Köşe Yazıları

Kulakların Çınlıyorsa Dikkat Et!

Kulakların Çınlıyorsa Dikkat Et!

Kulak çınlaması çok sık yaşanan sorunlardan biridir. Ve maalesef biri arkamızdan konuştuğu için değil bazı hastalıkların habercisi olduğu için kulaklarımız çınlıyor. Peki neden kulağımız çınlar? İşte bu hafta sizlerle bu konuyu paylaşmak istedim.

Kulak çınlaması bazı hastalıklarda çok sık meydana gelmektedir. Bu hastalıklar peki hangileri şimdi onlara bir bakalım. İlk sırada özellikle 6sa az uyuyanlar ve stres-gerginlik altında olanlar demek sanırım yanlış olmayacaktır. Yine çok yaygın olarak görülen kolesterol yüksekliği de bunlar arasındadır. Benim de çok yoğun olarak takip ettiğim kireçlenme, iltahaplı romatizmal hastalıklarda da kulak çınlaması sık görülen bir şikayettir. Tabii sorun kulakta olup da kulağa ait sorunlar olmaz mı; elbette olur. Özellikle kulak zarı sorunları ve duyma problemleri de kulakta çınlamaya neden olabilirler. Yine kulakta görülen iltahaplanmalarda da çınlama sorunu görülebilir.

Bir diğer sık neden ise aşırı gürültülü ortamda bulunmaktır. Bu gürültü çok kısa bir süreliğine bile olsa kişilerde kulak çınlaması yapabilir.

İlgili Makaleler

Yine çene ekleminde görülen sorunlar, baş dönmesi, kulak ağrısı gibi problemlere kulak çınlaması eşlik edebilmektedir.

Kulak çınlaması bazen de kullandığımız ilaçlara bağlı olarak gelişebilir. Bunlar arasında maalesef çok sık kullandığımız ağrı kesiciler ve aspirin yer almaktadır. Yine idrar söktürücü bazı ilaçlar ve ayrıca kanser tedavisinde kullanılan kemoterapötikler de kulakta çınlama yapabilirler. Anti-depresanlar, bazı antibiyotiklerde de bu sorun görülebilir. Bu nedenle mutlaka kulak çınlaması için bir hekime başvurduğunuzda yanınızda kullandığınız ilaçları götürün ve doktorunuza gösterin.

Tabii yaş ilerledikçe de çınlama bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Bazen boyunda görülen başta kulunçlar olmak üzere başka bazı sorunlar kulak çınlaması yapabilir. Ben özellikle kulunç ağrılarında gerçekten çok sık çınlama şikayeti duyuyorum ve kulunça yönelik yaptığımız tedavi ile bunun da azaldığını çok gördüm.

Haftaya da sizlere kulak çınlamasının tedavisini anlatacağım…Kulağın hep iyilikle çınlasın…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu