GündemKöşe Yazıları

Kulunçlarımız İçin İğne Tedavisi: İyileştirir Mi?

Kulunçlarımız İçin İğne Tedavisi: İyileştirir Mi?

 

Kulunç gerçekten çok sıkıntılı ve maalesef geçmeyen bir durumdur. Daha önce de farklı zamanlarda köşe yazılarımda kulunç ağrısına değinmiştim. Bugün size bu kulunç ağrılarının tedavisinde yer alan iğne tedavilerinden bahsetmek istiyorum.

Kulunç tedavilerinde çok farklı enjeksiyon tedavi seçenekleri vardır. Bunlar arasında sizlerin de sıklıkla duyduğu tedavilerden biri de olan kuru iğneden ilk olarak söz edelim. Kuru iğne kulunç noktasına batırılarak yapılan bir uygulama şeklidir. İğne birkaç kez kulunç içine batırılıp çıkarılır. Burada önemli olan kulunç noktasını çok iyi tespit edebilmektir. Bu iğne tipi yan etkisi neredeyse hiç olmayan bir uygulamadır.

Bir diğer enjeksiyon tipi ise lokal anestetik ve kortizolün birlikte veya ayrı olarak yapıldığı bir yöntemdir. Yine burada da önemli olan kulunç noktasını iyi tespit ederek iğnenin tam bu nokta üzerine yapılmasıdır. İğne ışınsal olarak kulunç içinde yapılır. Belli periyotlarda daha sonra bu enjeksiyon tekrar edilebilir. Bu iğne sonrası görülebilecek yan etkiler iğne yerinde enfeksiyon gelişmesi, iğne yerinde ağrı olması, ilaçlara karşı alerji gelişmesi ve kanama olmasıdır ki bu yan etkiler çok çok nadir olarak görülmektedir.

Kulunç tedavisinde enjeksiyon özellikle kulunça bağlı baş ağrısınız, baş dönmeniz ve ilaç, fizik tedavi gibi diğer tedavilere yanıt alamadığınız durumlarda tercih edebilirsiniz.

Peki sonuçları nasıl derseniz? Hem benim kendi yıllardır tecrübem hem de literatürler gerçekten enjeksiyon tekniklerinin kulunç ağrısında başarılı olduğu yönündedir. Kısa sürede oldukça başarılı bir yöntem demem sanırım yanlış olamayacaktır.

Hepinize ağrısız, mutlu günler dinlerim…

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

profdrnilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu