Köşe Yazıları

MASKE KULLANIMINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER: BİRDE BENDEN DİNLEYİN!

Feleğin Çarkından Geçenlerin Bitkisi: Çarkıfelek (Passiflora)

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

Kovid-19’ un kol gezdiği bugünlerde bizi kurtaran maske kullanımına dair pek çok yetkiliden uyarı geliyor. Lütfen maskesiz dışarı çıkmayın, maskenizi doğru kullanın. Gerçekten kovid-19’ la ilgili şuan bilenen en iyi koruyucu yöntem maske takmak. Peki maske kullanımı sırasında ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz bununla ilgili bilginiz var mı? Doğru maske kullanımını bilmenin yanında uzun süreli maske kullanımın yaratabileceği sorunları da lütfen bilin. Şimdi size uzun süreli maske takılması sonucunda karşılaşabileceğimiz sorunlardan biraz bahsetmek istiyorum.

Yüz maskesi takmak aslında vücudumuza yabancı bir davranıştır. Maske nefes almayı zorlar ve normalden daha az oksijen solumaya ve aynı zamanda bir miktar karbondioksidi geri almaya insanı zorlar. Bununla birlikte maske kullanıcıyı bir enfeksiyondan ve virüsler, bakteriler veya toz gibi havada dolaşan tüm yabancı cisimlerden koruyabilir. Kullanıcının kendi soluduğu havayı tekrar soluması sonucunda aldığı karbondioksitin hızlı nefes alma, hızlı kalp atış hızı, sakarlık, duygusal rahatsızlıklar ve yorgunluğa neden olabileceğini bilmek gerekir. Bu nedenle maskeleri ara ara yenilemek yani temiz maske kullanmak bunun azaltacaktır.

Bir diğer sorunda maske ile verilen hava özellikle gözlere doğru gider. Bu hava göze girerek rahatsız edici bir his ve gözlerinize dokunmak için bir dürtü yaratır. Ellerinizi gözünüze sürmenizde kovid-19 zamanı sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle ellerinizi yüzünüzün hiçbir yerine sürmeyin ve buna direnin.

Maske nedeniyle yeterli oksijen alamayan vücudumuzun ayrıca zamanla bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Bu nedenle de maske takmanın zorunlu olduğu bu dönemde, kimsenin olmadığı günlerde maskeyi çıkarmanız ve beş metreye kadar mesafeyi korumanız daha iyi olacaktır.

Bir de kullanılan malzemelere bağlı olarak maskelerin ciltte alerji, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabileceği görüldü. Bu durumda yine maskelerin sık değiştirilmesiyle çözüme kavuşabilir.

Hepinize maskelerin takıldığı ve virüsten uzak sağlıklı günler dilerim…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu