Köşe Yazıları

Omuz Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Geçen hafta size omuz ağrısına yol açan hastalıkları anlatmıştım. Bu haftada sizlere omuz ağrılarının tedavisinden bahsedeceğim. Omuz ağrıları daha öncede söylediğim gibi gerçekten zor tedavi edilen ağrılarındandır. İlk olarak gerçekten omuzda ne sorun var onu tespit etmek çok önemlidir. Çünkü omuzdaki soruna göre vereceğimiz egzersiz tipi, yapacağımız enjeksiyonun çeşidine karar veririz.

Omuz için maalesef tedavi seçeneklerimiz de sınırlı. İlk olarak omuz tedavilerinde yapılması gereken şey kapsamlı ve uzun bir fizik tedavidir. Örneğin fizik tedavi diğer eklemlerde ve bölgelerde genellikle 10-15 gün sürerken bu durum omuzda daha uzun olabiliyor. Fizik tedavi programı ile birlikte özellikle hastalar egzersiz programına da başlatılıyor. Burada egzersiz yaparken ağrımızın çok olmaması önemlidir. Ağrılı egzersiz bizlerin hiç önermediği bir şeydir. Ve bir de egzersizler çok uzun süreli yapılmalıdır. Fizik tedavi ve egzersiz tedavisi öncesinde veya sonrasında da eğer gerekli görürsek omuz içi bazı iğneler yapılabilir. Bunlar kortizollü iğneler, horoz ibiği, ozon veya PRP (kendi kanınızdan alınıp yapılan bir iğne çeşidi) gibi bazı injeksiyon çeşitleri olabilir. Burada ise önemli olan nokta omuzdaki sorunu iyi tespit edip yapacağınız injeksiyonu ona göre seçmemizdir. Örneğin omuzda iltahap yokken yapılan kortizollü iğneler omuz liflerinin kopmasına yol açabilir. Ama iltahap varken yapılan bu injeksiyon omuzun daha hızlı iyileşmesine yardım edecektir.

Ancak omuzda ciddi bir hasar varsa, yaşınız özellikle gençse (45 yaş altı özellikle) ve kolunuzu çok kullanan biriyseniz işte o zamanda ameliyet önerilmektedir. Bu noktada da önemli olan operasyon sonrası kapsamlı bir fizik tedavi alınmasıdır.

İlgili Makaleler

Bunlar dışında da farklı tedaviler elbette bulunmaktadır. Ancak temel olarak bunlar sıklıkla uygulanmaktadır.

Herkese ağrısız bir ömür dilerim…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu