Köşe Yazıları

Omuzumuz Neden Ağrır?

Omuzumuz Neden Ağrır?

Geçen hafta size omuz ağrısının nedenlerinden bahsetmiştim. Bu haftada size omuz ağrısına neden olan hastalıklardan bahsetmek istiyorum.

İlk sırada omuzdaki kasların sıkışmasıyla başlamak istiyorum. Bu durumda genellikle ilk olarak kaslar geçen hafta saydığım nedenlerden dolayı sıkışır ve kemiğe yapıştıkları yerde iltahap gelişir. Bu iltahaplanma durumunun ardından ise kas önce az, daha sonra çok ve en sonunda tamamen yırtılır. İşte bu dönem gerçekten tedavide bizi çok zorlar. Kas sıkışması omuz sorunları içinde en sık karşılaştığımız problemdir demekte sanırım yanlış olmayacaktır. İkinci sırada ise omuz liflerinin iltahabı sıklıkla karşımıza çıkar ki bununda en sık nedeni kolu çok kullanmaktır. Örneğin gün içinde çok sık olarak el işi yapmak, bir yerleri temizlemek, kolları çok kaldırıp-indirme gibi hareketler buna neden olabilmektedir.

Diğer bir omuz ağrısı nedeni ise donuk omuzdur. Adından da anlaşılacağı gibi omuz donar yani hiçbir yere hareket edemez. Bu da kolumuzu kullanamamak demektir. İlk olarak kişi giyisilerini zor giydiğiniz söyler, ardından zor duş aldığını belirtir. Sonra da kolunu hiçbir yere oynamadığını ifade eder.

Yine bir diğer omuz ağrısı nedeni omurgada görülen skolyoz dediğimiz yamukluklardır. Özellikle boyun ve sırtta görülen eğrilikler omuz mekaniğini bozarak ağrıya yol açmaktadır.

Bir diğer omuz ağrısı yapan nedende geçirilen kazalar sonrası oluşan sorunlardır. Özellikle kürek kemiği veya omuzu oluşturan kol kemiklerinde meydana gelen kırıklar iyileştikten sonra bile omuzda ağrıya yol açabilmektedir.

Bunlar dışında iltahaplı romatizmalarda, kireçlenmelerde de omuzu etkileyerek ağrıya yol açmaktadır.

Haftaya da sizlere omuzda hangi hastalıkların tedavisinden bahsedeceğim. Herkese ağrısız bir ömür dilerim…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu