GündemKöşe Yazıları

Probiyotik Nedir: Vücut İçin Kesinlikle Gerekli!

Probiyotik Nedir: Vücut İçin Kesinlikle Gerekli!

Son yılların önemli sağlık destekçilerinden biri olan probiyotikler nedir biliyor muyuz? İşte bu hafta sizlere gerçekten sağlıkta şimdilerde ve muhtemelen gelecekte önemli olan probiyotiklerin ne olduğunu paylaşmak istedim.

Probiyotiklerin daha iyi anlaşılabilmesi için sanırım önce biraz vücudumuzdan bahsetmek iyi olacak. İnsan vücudunda da o kadar çok mikroorganizma yani bakteri var ki say say bitmez sanırım. Peki bu mikrobun vücudumuzda ne işi var derseniz faydalı işleri var diyebiliriz. Bu mikroorganizmalar vücudumuza fayda getiren; daha rahat sindirim yapmamız, karın şişliği veya gaz gibi sorunları daha az yaşamamıza yardımcı olur. Ayrıca iltahaplı romatizmalar gibi vücutta artan iltahabın azaltılmasında da önemli bir rol oynarlar. Kişilerin kolayca hastalanmamasını sağlarlar. Daha pek çok faydası olan bu mikroplar bazen çeşitli nedenlerle vücudumuzda sayı ve güç bakımından azalabilirler. İşte bu durumda sayısı azalan bu mikroorganizmalar için takviye almak ve onları güçlendirmek gerekir. Bu takviyelerin başında da probiyotikler gelir. Yıllardır her evin mutfağında yer alan yoğurt ve turşu iyi bir probiyotiktir. Yine ekşi mayalı ekmek, bazı peynir çeşitleri, elma sirkesi iyi birer probiyotiktir. Bazen süt, çikolata ve kahvenin de probiyotik olduğunu söyleyen yazılar okusam da bu yiyecekler tek başlarına iyi bir probiyotik destekçisi demek zordur.

Bazen biz daha hızlı probiyotik desteği istediğimizde de bunları tablet olarak hastalarımıza öneririz. Özellikle yoğun antibiyotik kullanmak zorunda olduğumuz dönemlerde ya da bir nedenle ishal olduğumuzda, çok ağrılı ve artmış iltahaplı romatizmalarda mutlaka bir probiyotik desteği vermek hastamızın tedavisine iyi bir destektir. Hatta bazen süt allerjisi olan çocuklarda bu tür destekler faydalı olabiliyor.

Ancak ciddi bağışıklık sistemi düşmüş olan veya kısa bağırsak hastalığı olanların probiyotik tüketimi ise önerilmemektedir.

Herkese sağlıklı bir ömür dilerim…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu