Köşe Yazıları

Sadece Eklemde Değil Deride De İltihap Olur!

Sadece Eklemde Değil Deride De İltihap Olur!

Egzama, dermatit ve deri iltahabı; hepsi aslında benzer hastalığı ifade ediyor. Peki nedir bu egzama diye soracak olursanız işte cevabı. Atopik dermatit, tipik olarak yüzü (yanakları), boynu, kolları ve bacakları etkileyen, ancak daha az olarak da kasık ve koltuk altı bölgelerini tutan, uzun süreli, kaşıntılı iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğu hastada dermatit zamanla kısmen düzelse de, bireyde yarattığı maddi ve manevi sıkıntı oldukça yüksek olan bir hastalıktır.

Bu hastalığın atopik dermatit (egzama), kontakt dermatit ve seboreik dermatit olarak bilinen farklı tipleri bulunmaktadır. Farklı tipler de tabii ki farklı sorunlarla kişileri hekim karşısına çıkarmaktadır. Örneğin atopik dermatit genellikle bebeklik döneminde başlayan kırmızı, kaşıntılı döküntülere yol açar.  Sıklıkla bu eklem bölgelerinde görülür. Derinin büküldüğü yerlerde meydana gelir ki örneğin dirseklerin içinde, dizlerin arkasında ve boynun önünde. Kızarıklık vardır, döküntü yerinden sıvı sızdırabilir ve kabuklanabilir. Atopik dermatiti olan kişilerde iyileşme ve ardından mevsimsel alevlenmeler görülebilir.

Kontakt dermatit ise kırmızı, kaşıntılı, bazen kabarcıkların ve batma hissinin olduğu döküntülerdir. Bu dermatit tipi cilt onu tahriş eden veya alerjik reaksiyona neden olan maddelerle temas ettiğinde gelişir. Seboreik dermatit bir başka dermatit tipidir. Bu durum pullu lekelere, kızarıklığa ve inatçı kepeğe neden olur. Genellikle yüz, göğüs üstü ve sırt gibi vücudun yağlı bölgelerini etkiler. Seboreik dermatit, iyileşme dönemleri ve ardından mevsimsel alevlenmelerle uzun vadeli bir durum olabilir. Foliküler egzama da ise etkilenen cilt kalınlaşır ve saç köklerinde yumrular geliştirir.

İlgili Makaleler

Bu tarz döküntüleriniz varsa ve yanında sizi o kadar rahatsız ediyor ki uykunuzu kaybediyorsunuz veya günlük rutinlerinizden rahatsız oluyorsunuz hemen bir cilt doktoruna başvurun. Yine cildin ağrıyorsa ve kişisel bakım adımlarını denediniz ancak belirtileriniz ve semptomlarınız devam ediyorsa acil olarak doktora gitmelisiniz demektir.

Hepinize sağlıklı, pırıl pırıl parıldayan günler ve bir cilt dilerim.

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu