Prof. Dr. Fatih SATIL

Tabiat Eczanesinden Bir Mucize ” Cennet Hurması”

Tabiat Eczanesinden Bir Mucize ” Cennet Hurması”

 

Bu soğuk günlerde, vücut ısımızı dengeleyen Cennet hurması, muhteşem lezzetiyle kış mevsiminde bize sunulan küçük armağanlardan yalnızca biridir.

Bilimsel adı “Diospyros kaki” olan bu bitkinin anayurdu Japonya ile Çin’dir. Türkiye’de Kuzey Anadolu ve en fazla da Akdeniz Bölgesi’nde Hatay ve Antalya civarlarında yetiştirilmektedir. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan ve ufak bir portakal büyüklüğünde olan turuncu meyvelere sahiptir. Meyveleri, iyice tatlandığında taze olarak yendiği gibi, dondurularak, kurutularak ta yenir. Ayrıca tatlı ve reçel yapılarak ta tüketilir.

Trabzon hurması olarak da bilinen ”Cennet hurması” aslında daha çok; Kara hurma, Cennet Elması, Japon Elması adlarıyla da bilinir. Adını nasıl anarsanız anın tek bir gerçek var ki, bu meyve tam bir sağlık deposu!

 

Cennet Hurmasını Nasıl Yenir

Sert ve olgunlaşmamış haliyle yenirse ağızda mavru bir burukluk bırakır ve yutmayı zorlaştırdığından olgunlaşmayan meyveleri pek yenilmez. Ama bal kıvamında, kendine özgü tadı, kokusu ile olgunlaşmış haline doyum olmaz. Buruk meyvelerin yumuşatılması için en kolay yöntem; bir poşet içine veya kutuya elma veya muz ile beraber koymak. Elma veya muz, etilen gazı çıkardıkları için bir haftaya kalmadan hurmayı olgunlaştıracaktır.

 

Cennet Hurması, Üşütmüyor!

Tam bir kış mevsimi meyvesi olan Trabzon hurması,  hem taze ve olgunlaşmış hali ile hem de kurutulmuş haliyle adeta bir insan sobası! İçeriğindeki yüksek karbonhidrat nedeniyle kış aylarında vücut ısısını dengede tutmaya yarayacak bir meyvedir. Ancak, yüksek karbonhidrat içeriğine bağlı fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Şeker hastalığı olan bireylerin 1 orta boy cennet hurmasının yarısının bir ara öğünde tüketmelidirler.

Kalori bakımından da oldukça zengin olan Cennet hurmasının yaş meyvesinin 100 gramında 77 mg, kurutulmuş meyvesinde ise 350 mg kalori bulunur.

 

Cennet Hurmasının İçeriği ve Faydaları

İçeriğinde bol miktarda protein, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri bulunur.

Antioksidant kaynağı: Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlamaktadır. Buruk tadı, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden gelmektedir. Taze meyvesindeki antioksidanlar: likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini. Aynı zamanda bu bileşikler, çeşitli hastalık süreçlerinde rol oynayan, vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı, vücudumuzu koruyucu etki gösterir.

Mide bağırsak sorunlarına son: Cennet meyvası, bağırsak florasında bulunan yararlı ve zararlı bakterileri dengeler. Lif içeriğinin yüksek olması, mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önleyecektir. Mide barsakta oluşabilecek irritabl barsak sendromunu engeller. Özellikle on iki parmak bağırsağı şikayetleri için mükemmel bir yardımcı ve destekleyicidir.

Diyet meyvesi: Cennet hurması, diyet lifi açısından oldukça zengindir. 100 gr cennet hurması 3,6 gr lif içerir. Bu sebeple zayıflama programında olan hastalar, ara öğünlerinde tüketebilirler.

 

Atom Bombasına Direnmiş Bir Meyve

İkinci Dünya savaşı sırasın da ABD’nin II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde Japonya’nın Nagasaki şehrine atom bombası atmasının ardından, Güney Japonya kenti Nagasaki’deki patlamanın olduğu yerde ilk biten bitki olmasıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir Cennet hurması.

 

“Her Bir Bitki, Canlı Bir İlaç Gibidir”

Cennet hurması gibi meyvelerde şifa verici kimyevî maddelerin bulunması, tabiat sofrasının aynı zamanda bir eczahane olarak tanzim edildiğini bizlere göstermektedir. Her bir bitki, hayattar bir ilaç gibidir ki, çok çeşitli maddelerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden terkip edilmiştir. Renkleriyle gözümüze, tadlarıyla dilimize, kokularıyla burnumuza, zarafetleriyle iştihamıza hitap eden vitaminleriyle de bedenimizin imdadına koşan her bir meyve açıkça bize Hikmetli ve Rahim bir Yaratıcısının varlığını işaret eder.

 

Prof. Dr. Fatih SATIL

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu