GündemKöşe Yazıları

Virüslerle Savaşta Kanımızdaki Doğal Katil Hücreler Ve Şifalı Otlar

Virüslerle Savaşta Kanımızdaki Doğal Katil Hücreler Ve Şifalı Otlar

Sevgili dostlar koronavirüs salgınına karşı hem kendi sağlığımızı hem toplum sağlığını hem de sağlık sistemimizi korumak istiyorsak alabileceğimiz en önemli önlemlerden biri de vücudumuzun kendi savunma sistemini güçlendirmektir.

Sonsuz merhamet sahibi yüce Yaratıcı, vücudumuzu dışarıdan girecek mikroplara karşı savaşacak bir bağışıklık sistemi ile donatmıştır. İşte hastalık yapıcı mikroorganizmalar ve mikroplar vücuda girdiklerinde ilk önce bu doğal bağışıklık sisteminin hücreleri ile karşılaşırlar.

Bağışıklık sistemimizde görev alan birçok hücre var vücudumuzda. Doğal katil hücreleri (Natural Killer=NK) de işte bu hücreden birisidir. NK hücreleri ilk kez 1975 yılında farelerde keşfedilmiştir. NK hücreleri çoğunluğu kan, karaciğer, dalak ve kemik iliğinde bulunur. NK hücreleri, vücudu patojenlerden korumakla görevli doğal koruyucu memurlar arasında birinci sırada yer almaktadır. Yani viral enfeksiyonlara ve hücre içi mikroplara ilk yanıt veren hücrelerdir. Bu hücreler, normal vücut hücrelerinin virüs ile istila edilmesi durumunda, daha önce karşılaşmaya gerek duymadan hızla aktif hale gelip ve koruyucu yanıtlar oluşturacak şekilde tasarlanmışlardır.

2002 yılında SARS koronavirüsü (SARS-CoV) ve 2020 yılında yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) ile ilgili yapılan çalışmalar viral enfeksiyonlarda bağışıklık sistemi ve NK hücrelerinin önemini ortaya koymaktadır. Yeni yapılan çalışmaya göre de Covid-19 pozitif hastalarda NK hücre sayısı diğer immün sistem hücreleriyle beraber hastalığın şiddeti ile doğru orantılı olarak düşüş göstermektedir. O halde bizler de virüsle savaşta modern tıp yöntemlerinin yanında NK hücrelerinin sayısını artırmanın yolunu da bulmalıyız.

Nk

NK hücrelerini aktive etmenin en kolay, ucuz ve belki de en etkili yollarında biri de doğal beslenme ve şifalı bitkilerdir. Bitki kaynaklı doğal bileşiklerin bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynadıklarını artık hepimiz biliyoruz. Yapılan bilimsel çalışmalar; başta zeytin yaprağı, meyan kökü, yeşil çay, kekik ve zencefil gibi bitkilerin, içerisine yüklenen biyoaktif bileşikler sayesinde yüksek antioksidan özelliklere sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca bu şifalı bileşikler, NK hücre aktivasyonunu arttırarak bağışıklık güçlendirmede de vazifeliler. Bunlara ek olarak geleneksel besinlerimizden olan soğan (özellikle mor soğan), sarımsak, domates, elma, karnabahar, lahana, turp, karalahana, şalgam ve pancar gibi besinlerin virüslere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmede etkili olduklarını da unutmamak gerekir.

Ne diyor Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Modern tıbba inan geleneksel tıbbı da pas geçme”. Unutmayalım ki doğru, doğal ve sağlıklı şeyler yiyip içmek ve bu süreçte şifalı otlar kullanmak virüse karşı bizi daha dayanıklı yapacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu