Yatak Odamızda Bitki Bulundurmalı mıyız Yoksa Bulundurmamalı mıyız?

Burak Meriç

Burak Meriç

Tüm Yazıları

Bildiğiniz gibi insanlar solunumla oksijen alıp, karbondioksit verir. Bitkiler ise gündüz ışık varlığında fotosentez yaparak karbondioksit alıp oksijen verir.

Gece ise ışık olmadığı için fotosentezin ışık reaksiyonları gerçekleşmez onun yerine solunum sonucu karbondioksit verirler. Bu nedenle yattığınız odada fazla miktarda bitki bulundurmamak gerekir. Ama gece fotosentez yaparak ekstra oksijen sağlayan bitkiler de var.

NASA tarafından havayı temizlediği onaylanan çiçekler

Paşa kılıcı, Areka palmiyesi, Aloe vera, Orkide ve Barış çiçeği NASA’nın havayı temizlediğini onayladığı çiçekler arasındadır.

Halk arasında Paşa Kılıcı veya Peygamber Kılıcı olarak bilinen bu süs bitkileri havasız kapalı ortamların iyi havalandırılmasını sağlamak için ideal bir salon bitkisidir. Bu bitki özellikle karbon monoksit ve azot monoksit gazları dahil birçok hava kirleticisini absorbe edebilme özelliğinde yaratılmıştır. Diğer salon bitkilerine oranla geceleri daha fazla oksijen üreterek bulunduğu ortamın havasının daha temiz olmasını sağlarlar. Gece boyunca havadaki karbondioksiti oksijene dönüştürerek daha kaliteli bir uyku için yardımcı olacak paşa kılıcı, bu nedenle yatak odanızda baş köşeyi hak ediyor. Doğrudan güneş ışığında kalabildiği gibi gölge alanlarda da gelişimine devam edebilir. Sulama yapılmadan önce toprağın kurumasına izin verilmelidir.

Her daim yeşil kalması istenen evleri ve ofisleri süsleyen bir saksı bitkisi ola Areka Palmiyesi gün boyu oksijen üreten bir fabrika gibi çalışır. Odadaki ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizler. Yaprak veya fidan sayısı çok olursa ona göre iyi bir hava nemlendirici vazifesi görür. Bu şık bitki, nemli ve sıcak ortamlarda çok daha kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Sulama konusunda hassas olmanız gerekir. Onu susuz bırakmamalı ama fazla sulayarak çürümesini de önlemelisiniz.

Aloe vera, havayı temizlemek konusunda çok başarılı bir bitkidir. Nedeni, gece boyunca hava oksijen salmaya devam etmesi, ayrıca benzen ve formaldehitleri temizlemesidir.

Orkideler geceleri de oksijen yaymaya devam eder. Böylece, havadaki karbondioksit oranını azaltır ve yatak odanızın daha ferah olmasını sağlar. Yani yatak odasında orkide olan bir evde uyuduğunuzda hem uykunuzu daha kolay alırsınız hem de sabahları daha kolay uyanırsınız. Ayrıca, havadaki küfü de filtreler ve özellikle nemli odalarda yaşanan boğaz rahatsızlıklarını azaltabilir. Birbirinden güzel ve renkli orkideleri yatak odanızda yetiştirmek ise oldukça kolay. Orkide çiçeğinin toprağı ne kuru ne de nemli olmalı. Ayrıca, günde en az 6 saat güneş almalı ki çiçekleri büyüyebilsin.

Barış çiçeği, havada bulunan kimyasallardan benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyağı temizleme konusunda oldukça etkili bir salon bitkisidir. Suyu fazla sevmez. Odada doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutmak gerekir.

Peki odanın havasını temizlemek için kaç bitki bulundurmak gerekir?

Oksijen veya karbondioksit seviyelerinin insanlara etki edecek düzeyde olabilmesi için her 10 metrekare başına en az 10 adet bitki bulunması gerekli ki odanın havasını temizlemede etkili olabilsin. Oysa yalnızca odanızın penceresini açmanız bile bitkilere atfedilen bu beceriden kat kat daha etkili olabileceğiniz de unutmamalı.

fatih satıl köşe yazıları Yatak Odamızda Bitki Bulundurmalı mıyız Yoksa Bulundurmamalı mıyız?