Köşe Yazıları

ZATÜRE AŞISI YAPTIRALIM MI?

Kovid-19 hayatımızda pek çok şeyi değiştirdi. İşte bu şeylerden biri de aslında yıllardır yapılan zatüre aşılarına karşı olan ilgi. Herkes bu aşıları yaptıralım mı, yaptırmayalım mı diye soruyor. Ben de bu hafta sizlerle bu sorunun cevabını paylaşmak istiyorum: Aşıyı kimler yaptırsın, kimler yaptırmasın?

Öncelikle ilk önerilen grup 65 yaş ve üzeri sağlıklı olan tüm bireyler diyerek cevabıma başlamak istiyorum. Bu bireylerin hepsine zatüre aşısı önerilmektedir. Bir diğer aşının önerildiği grup ise yaş aralığı fark etmeksizin kronik kalp hastalığı bulunanlar. Herhangi bir nedenle uzun süreli bir kalp sorunu yaşayanlar bu aşıları yaptırmalılar.

Yine yüksek şeker yani diyabeti olan hastalarında aşılanması önerilmektedir. Çünkü şeker hastalığı da devamlı, kronik bir hastalık olduğu için bu hastaların aşılanması gerekli görülmüştür. Bunlar dışında KOAH, astım gibi devamlı bulunan bir akciğer hastalığında da aşı yapılması tavsiye edilmektedir.

Karaciğerinde sorun olan tüm hastalarında aşılanması gereklidir. Yani burada da devamlı bulunan bir hastalıktan söz ediyoruz ve yine aşılama tavsiyesinden.

Peki bunun dışındakiler aşı yaptırmasın mı? Hayır değil, aşı isteyen herkese yaptırabilir. Ancak benim sizlerle paylaştığım durumlar net olarak aşılanması önerilen hastalardır.

Bir de sizlere şunu hatırlatmak isterim ki bu aşıların kovid-19 virüsüne karşı koruyucu bir etkisi yoktur.

Sonuç olarak aşı yaptırmayı düşünen herkesin hekimine danıştıktan sonra bu aşıları yaptırmasını tavsiye ediyorum. Herkese zatüreden uzak bir yıl dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu