Kayısı Hoşafı Yapımı
Hoşaf, komposto, ev yapımı limonata, yazın hazırlanan doğal meyve suları, kış şurubu, pekmez, sirke yaz ve kış mevsiminde sofraların baş tacı oluverir.
Kayısı Hoşafı Yapımı
Hoşaf, komposto, ev yapımı limonata, yazın hazırlanan doğal meyve suları, kış şurubu, pekmez, sirke yaz ve kış mevsiminde sofraların baş tacı oluverir.
“Eşek, hoş lâftan ne anlar.” Türk atasözümüz bile zamanla evrime uğramıştır. “Hoş lâf” tamlaması “Hoşaf” şeklinde konuşma cümlelerimize geçerek “Eşek, hoşaftan ne anlar.” şeklinde yıllarca yanlış telaffuz edilegelmiştir. “Bilgisiz, görgüsüz biri; güzel, ince düşüncelerden ne anlayabilir ki…” diye açıklarız bu kalıplaşmış sözü. Hoşaf diye geçmeyin ki atalarımızdan bugüne tas tas hoşaflar, saray şerbetleri, püf noktalar içeren içecek tarifleri her daim damaklarımızı ve midemizi mutu etmiştir. Kayısı hoşafı kabızlığa iyi gelir mesela. Kayısı kurusu, hurma, sarı leblebi sağlıklı çerezlerimiz arasındadır. Soba, maşınga, kuzine, şömine, mangal ateşi, Osmanlı ocağı üstünde közlediğimiz mis kokulu meyve kabukları bile aromatik kokusuyla odaya huzur verir. Soba üstünde pişen kestane, ateşe gömülüp kabuğu soyulan patates nasıl da tok tutar. Kuru gıdanın yanında hoşaf, komposto, şerbet, ev meyve suyu, limonata, şalgam, turşu suyu, kefir, boza gibi ata yadigârı içecekler de işte bünyemizi sıhhatli tutar. “Kayısı Hoşafı” tarifini sizlerle paylaşıyorum.
(*) Yapımı İçin Malzemeler:
- 500 gram kuru kayısı
- 6 su bardağı su
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 adet karanfil
Kayısı Hoşafı Tarifi Nasıl Yapılır?
Kayısıları bol suda yıkayın.
Daha sonra ikiye bölün.
Şeker ve suyu tencereye alın ve şeker eriyene kadar karıştırın.
Üzerine karanfil ve çubuk tarçını da ekleyip kısık ateşte kaynatın.
Kaynamaya başlayınca da kuru kayısıları ekleyin.
Hoşafınızı kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın.
Ilınınca da karanfil ve çubuk tarçını çıkarın.
Hoşafınızı buzdolabında soğutup servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…