Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balya’nın Antik Çağ Tarihi

Balya’nın Antik Çağ Tarihi: Balıkesir’in Balya ilçesinde İlkçağ izleri bulunduğunu biliyor muydunuz? Balya ilçesinin konumuna baktığımızda MYSİA coğrafi bölgesinde olduğu anlaşılmaktadır.

 

Balya’nın Antik Çağ Tarihi

1 95

  • Bu bölge; Manisa’nın kuzeyi, Balıkesir’in tamamı, Bursa’nın güneybatısı, Kütahya’nın batısında kalır. Ayrıca Çanakkale’nin doğusu ve İzmir’in kuzeybatı kısmı Mysia bölgesinin günümüzdeki sınırlarını görüyoruz.
  • Diğer bir ifadeyle, Kuzeybatı Anadolu’nun, doğuda Bithynia, güneydoğuda Phrygia, güneyde Lydia, güneybatıda Aiolis, batıda Troas ile çevrilmiş parçasıdır.

 

Bölge halkı doğu Balkan kökenli olup, ismini Troia savaşından da önce Anadolu’ya Thrakia üzerinden girmiş bir Thrak boyundan aldığı ve, Mysia’lıların Anadolu’ya ilk kez M.Ö. 1200 yıllarında girmeye başladıkları kesin olarak söylenebilir. Balya (Perikharaksis) yerleşim yerleri olarak bu bölge sınırlarının içindedir.

Balya ilçesini Balıkesir’den ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle Balıkesir’in tarihi ile Balya tarihi nerde ise örtüşmektedir. Balıkesir ve çevresinde en eski yaşam kalıntıları M.Ö. 8000-3000 yıllarına kadar eskilere inmekte olup sırasıyla; Hititler, Frigler, Yunan site devletleri, Bergama Krallığı Truva devletleri, Persler, Roma imparatorluğu. Ayrıca Bizans imparatorluğu egemenliklerinin etkileri var.

Tarihin ilk dönemlerinden bu yana Balya’ya baktığımızda , çinko ve kurşun olmak üzere manganez ve linyit madenleri vardı. Dahası madenlerin işletilmesi ile yaşam alanı (iskan alanı) olduğu görülmektedir. Balya çevresinde bulunan mağara ve kale kalıntıları incelendiğin de burasının M.Ö. 3000 yıllarına uzanan bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Bu hisar ve mağaraların isimleri: Pazarköy yakınlarında Argiza adlı eski bir köy.

Kadıköy’de Kale ve Romalılardan kalma köprü, Çırpılar’da  kale, Arı mağarası, Ceneviz mağarası .

Balya madenleri Romalılar zamanında Kristiyan adıyla işletilmiştir. Bölgenin adı ise, Ergasteri’dir. Bizans döneminde de maden işletilmiştir. Bununla ilgili kale ve diğer yapıların kitabelerinde bilgiler vardır. Aynı dönemlerde Avrupalı Deniz Ticaretini elinde bulunduran venedik ve ceneviz’lilerin de madeni kullandıkları ve Balya’nın bir yaşam alanı olduğu görülmektedir.

Bizans’tan sonra Türk hakimiyeti görülür. Bunlar da; Uç beylikleri, Karesi beyliği, Osmanlı devletidir.

 

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Gönen'de Antik Yunan Dönemine Ait İzler - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu