GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BASUR-HEMORİD:UTANMA, TEDAVİ OL, MUTLU OL!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet geçen hafta size hemoridin nasıl geliştiğinden ve korunma yöntemlerinden bahsetmiştim. Bu haftada biraz tedavisinden sizlere bahsetmek istiyorum.
Aslında erken dönemde evde alacağınız bir takım önlemlerle bu durumun ilerlemesini önleyebilirsiniz. Öncelikle yüksek lifli yiyecekler yiyin. Diyetinizde mutlaka daha fazla meyve, sebze ve kepekli tahıllar yer verin. Bunu yapmak dışkıyı yumuşatır ve kütlesini arttırır, bu da mevcut hemoroitlerden gelen semptomları kötüleştirebilecek gerilmelerden kaçınmanıza yardımcı olur. Gazla ilgili sorunları önlemek için diyetinize yavaşça lif ekleyin.
İlaç kullanımı ise mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Hemoroid bölgesine yönelik doktorunuzun öneride bulunduğu topikal/lokal kremler hafif durumlarda başarılı sonuçlar vermektedir. Yine düzenli olarak ılık bir banyo veya oturma banyosunda beklemeniz o bölgeyi yumuşatarak daha rahat dışkılama yapmanıza yardımcı olacaktır. Eğer çok ağrılı iseniz de yine doktorunuzun önereceği bir ağrı kesiciyi kullanın.
Eğer hemoroid biraz ağır gidiyor ve yukarıda önerdiğim tedavilere yanıt vermiyorsa o zaman cerrahi girişimler düşünülmelidir. Önerilen operasyonların çoğu minimal yani hafif işlemler olup ayakta tedavi ortamında ve genellikle genel anestezi gerektirmeyen işlemlerdir. Bu girişimlerin detaylarını hekiminizden öğrenmeniz ve öyle işleme gitmeniz uygun olacaktır. Bunların dışında bir de daha büyük girişimler gerektiren ameliyatları vardır hemoroidlerin ki bu hasta grubunun küçük bir yüzdesini içermektedir. Bu büyük ameliyatlar eğer yapılan tüm uygulamalara rağmen yanıt verilmezse veya çok büyük hemoroid varlığında hekminizin önerisi ile yapılır.
Peki bu sorunda hangi hekime gitmek gerekir diye sorarsanız ya gastroenteroloji veya genel cerrahi diyebiliriz.
Hepinize iyi haftalar dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu