Köşe Yazıları

BESİN ALERJİLERİ: ÖNEMLİDİR!

Besin alerjileri son dönemde önemli bir sağlık sorunu olmaya başladı. Bebek, genç, yaşlı; kısaca her yaştan insanı etkileyen bu alerjiler kimlerde ve neden gelişir; bu hafta bunu konuşacağız.

Besin alerjileri yemekten hemen sonra veya çok daha sonra gelişebilen sorunlara yol açabilirler. Bazen bu sorunlar yiyeceklerin yutulmasından hemen sonra ölüm dahil ciddi anafilaktik reaksiyonlara kadar uzayabilir.  Ölüm; şiddetli gırtlak ödemi, geri dönüşü olmayan nefes borusu spazmları veya tansiyon düşüklüğünden veya bunların hepsinin birden görülmesinden kaynaklanabilir.

Yer fıstığı, ceviz, fındık, badem, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıdalar en sık alerjik reaksiyon gelişen gıdalar arasındadır. Yer fıstığı ve ceviz, badem, fındık gibi yemişler genellikle ölümcül düzeyde alerjiye neden olabilecek besinlerdendir. Öte yandan çocuklarda sıklıkla görülen inek sütü nadiren ölümcüldür. Yine deniz ürünleri, diğer birçok bölgeye göre gıda anafilaksisi ölümlerinin yaygın bir nedenidir. En yaygın gıda alerjilerinden biri de yumurta alerjisi olmasına rağmen, belgelenmiş anafilaksi ölüm oranı düşüktür.

İlgili Makaleler

Peki gıda alerjilerinin belirtileri nedir diye sorarsanız işte yanıtı. Boğazda kaşıntı, anjiyoödem-gırtlak ödemi, ses kısıklığı, öksürük, solunum zorluğu, hırıltı, mide bulantısı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık ve ürtiker, gözde kaşıntı, ödem ve şişlik, bulanık görme, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma, karın ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesi, kalpte sıkışma hissi sayılabilir.

İşte bu semptomlardan biri varsa o gün ne yediğinizi iyi analiz edin ve onu hayatınızdan çıkarın.

Hepinize damağınızın tadı ve keyfinizin yerinde olduğu bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu