Köşe Yazıları

Bitki Yetiştirmek İçin Gübre Ve Gübreleme

Merhaba değerli okurlar. Biliyorsunuz bitki besleme ile alakalı bir seri bilgilendirme yapmaya çalışıyorum birkaç haftadır.

Bitki Yetiştirmek İçin Gübre Ve Gübreleme… Bitki besleme yani gübreleme çok ama çok önemli bir faaliyettir ve doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Geçen haftaki yazımda bahsettiğim konu beslemeyi doğru ve tam yaparak tarım ilacı kullanımının azaltılabileceği konusundaydı ve evet bu doğru. Ben Bitki Koruma bölümü Ziraat Mühendisi olarak tekrarlıyorum.

 

Bitki Yetiştirmek İçin Gübre Ve Gübreleme

Bitki beslemeyi doğru ve yerinde yaparak pestisit kullanımını azaltabilir hatta bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Yeni konumuz olan bitkilerde mikro elementlere geçmeden önce bitki besleme konusunda tekrar hatırlatmalar yapmak istedim bu hafta.

İlgili Makaleler

Bütün bitki besin maddeleri, bitkilerin her döneminde gereklidir. Sadece döneme bağlı olarak gerekli olan miktarları farklılık gösterir. Örneğin yeşil gelişim veya yapraklanma döneminde, daha ortada çiçek ve meyve yokken en fazla gereksinim duyulan azottur ama çiçek açmaya yakın dönemde azot gereksinimi azalarak yerini fosfora bırakır gibi. Bitkilerin bütün besin maddelerini bünyelerine alarak kullanmaları zaruridir.

Gelin önce işin mantığını anlamak için bitkilerin gelişim aşamalarına yüzeysel olarak değinelim. Bitkinin bitki olarak kendini gösterebilmesi için önce tohum olarak ekilmeli veya fide ya da fidan olarak dikilmelidir. Ektiğimiz tohumlar toprakta uygun şartları bulunca çimlenirler. Tohum, önce kök çıkarır ve toprağın içine doğru ilerler, yani aşağıya ve karanlığa doğru. Kök aşağıya doğru büyümeye devam ederken sürgün çıkarır ve toprağın dışına doğru yani yukarıya ve güneşe doğru. Fide ya da fidan olarak diktiğimiz genç bitkiler ise; zaten kök yapıları ve gövde yapıları belli bir olgunluktadır.

Her bitkinin fıtratında “gelişmek ve neslini devam ettirmek” vardır. Bizler gübreleme gibi faaliyetlerle onların işlerini kolaylaştırır, gelişmelerini destekler, onlardan alacağımız ürün/meyveleri artırırız. “Fıtratında var” deyince, “ben bir şey yapmasam da gelişecek zaten” demek değil, yanlış anlaşılmasın! Gelişimi desteklemezsek zayıf düşerler, dayanamazlar hatta ölebilirler.

Olayın mantığını anladıktan sonra dönelim konumuza. Bitkilere gelişmek için gerekli olan maddelere “bitki besin elementi”, bitkilerin gelişebilmek için topraktan veya yapraktan aldıkları maddelere “bitki besini=gübre”, bu amaçla yapılan faaliyete “gübreleme” denilmekte olduğunu biliyorsunuz zaten. Topraktan ve yapraktan dediğim için anlaşılmıştır her halde iki çeşit gübreleme tekniği vardır: topraktan gübreleme ve yapraktan gübreleme. Bitkiler için gerekli olan besin maddeleri çeşitlidir, her biri farklı işlevlere sahiptir ve farklı gelişme dönemlerinde bitki bünyesinde farklı işlere yararlar. Bitkilerin atmosferden, sudan, toprakta bulunan organik maddeden bitki besin elementi alırlar.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu