Köşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BU DA İLTAHAPLI ROMATİZMA!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Çok farklı iltahaplı romatizmalar vardır. Bunlardan biri de reaktif artrit dediğimiz gruptur. Aslında az karşılaşılan bir romatizma tipi de demek yanlış olur. Çünkü sıklıkla reaktif artrit, vücudunuzun başka bir yerinde gelişen enfeksiyonla veya yapılan bir aşı sonrası tetiklenen eklem ağrısı ve şişmesidir. Özellikle de bağırsak, genital veya idrar yolu enfeksiyonları sonrasın da gelişen eklem ağrılarında aklımıza mutlaka gelmelidir.
Peki en sık hangi bölgelerimiz ağrır derseniz dizlerimiz ve ayak bileklerimiz demek doğru olacaktır. Genellikle enfeksiyondan bir-dört hafta sonra şikayetler başlar. Eklemlerde acı ve sertlik vardır. Diz ve ayak dışında topuk, kalça ve bel ağrıları da bu hastalıkta görülebilir. Bunların içinde bel ağrısı özellikle gece uykudan uyandıran ve sabah ciddi tutuklukla seyreden bir sorundur. Eklemlerde ağrı yanında şişlikte sıklıkla görülebilir. Hatta tek sorun eklem ağrıları değil bunun yanında göz iltahabı (konjonktivit), idrar yaparken artan sıklık ve rahatsızlık da ağrılara eşlik edebilir. oluşabilir. Yine deride döküntü, ağız yaraları oluşması bu iltahaplı romatizmanın şikayetleri arasındandır.
Tanı da mutlaka hikaye ve kan testleri önemlidir. Bazen ilave olarak radyolojik görüntüleme, eklem sıvısının incelenmesi önemlidir.
Peki tedavisi var mıdır? Evet vardır, ancak uzun süreli bir tedavi olduğunu bilmek önemlidir. Tedavide önemli bir yeri ilaçlar almaktadır. Tabii olaya neden olan enfeksiyonun tedavisi de burada çok önemlidir. İlaçlar özellikle iltahap giderici özelliğe sahip olan gruptan olmalıdır. İlaç tedavisinin ardından da iyi bir fizik tedavi programı uygulamak tedavinin başarısını arttıracaktır.
Yani özetle bir aşı yapılması veya enfeksiyon sonrası eklem ağrılarınız gelişirse lütfen bir fizik tedavi ve rehabilitasyon veya romatoloji hekimine başvuru yapın. Bu durumu önemseyin.
Hepinize ağrısız, sağlıklı günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu