GündemKöşe Yazıları

Hibiskus Nedir: Biliyor Musunuz?

Hibiskus Nedir: Biliyor Musunuz?

Aslında herkesin adını çok duyduğu bir bitkidir hibikus; namı değer ebegümeci ailesinden olan hatmi çiçeği. Ben hep bu bitkiyi konuşunca aklıma Barış Manço’ nun “içine hatmi çiçeği, biraz dere otu” diyerek devam ettiği şarkısı gelir. Evet bu hafta size hatmi çiçeğinden yani hibiskusun marifetlerinden bahsedeceğim.

Öncelikle şunu söyleyeyim ki bu bitki sıklıkla çay olarak tüketilirler. Kızılcığa benzer ekşi bir tada sahip olan hibiskus çayı hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Peki bize ne faydası var bu çayın derseniz işte cevabı.

İlk olarak çok yüksek bir antioksidan etkisi vardır demek yanlış olmaz. Yani vücudumuza zarar veren serbest radikaller ile çok iyi savaşır. Bunu faydalı enzimlerin sayısını arttırarak yapar.

İlgili Makaleler

Diğer önemli bir etkisi de tansiyonu düşürmesidir. Yapılan bazı çalışmalarda hibiskusun hem küçük hem de büyük tansiyonu düşürdüğü tespit edilmiştir. Özellikle çayının içilmeye başlamasından 6 hafta sonra bu etkiyi gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey özellikle tansiyon hastalarının kullandığı bir idrar söktürücü olan hidroklorotiyazid alanların bu çayı tüketmemesidir. Evet tansiyon düşürücü etkisi yanında birde kolesterol düşürücü etkisi olmasıdır. Yapılan çalışmalarda bu çayı içenlerin iyi kolesterollerinin arttığı, kötü kolesterol düzeylerinin ise azaldığı yönündedir. Bu etkileri yanında karaciğer yağlanmasını ve karaciğerde görülen hasarlanmayı da azalttığı tespit edilmiştir. Hibiskus için yapılan bir başka incelemede kanser üzerine olan etkileri olmuştur. Özellikle mide ve prostat kanser hücrelerinin büyümesi ve yayılmasını azalttığını gösteren bazı deneysel çalışmalar bulunmakla birlikte bu etkisinin net olabilmesi için daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.

Çok sayıda sağlıklı yararı yanı sıra lezzetli bir çay olan hibiskus çayı kolayca evde hazırlanabilen, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen bir çaydır. Kurutulmuş hibiskus üzerine dökülen kaynar suda 5dk demleyip tüketilebilen bir çay olan hibikus çayı ekşi bir tada sahiptirler. Bu nedenle isteyenler bunu bir miktar bal ile de tatlandırabilirler.

Herkese bol şifalı günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu